Официално изявление на премиера Станишев по повод карикатурите на пророка Мохамед


Във връзка с кризата, предизвикана от публикуването на карикатури на пророка Мохамед в европейски медии, днес правителствената информационна служба разпространи следното изявление на министър-председателя на Република България, Сергей Станишев:

“България е страна, в която различните религиозни общности съжителстват векове наред в дух на взаимна толерантност и уважение. Убеден съм, че накърняването на религиозните убеждения и разбирания на гражданите по какъвто и да било начин е недопустимо.

Изразявам съжаление, че свободата на словото и на печата – един от стълбовете на всяко демократично общество, може да бъде използвана по начин, който се възприема като обида от вярващите, независимо от тяхната религиозна принадлежност.

Обръщам се към българските медии с призив да се отнасят с необходимото уважение и да вземат предвид в публикациите си чувствата на представителите на мюсюлманската общност.

Отнасям се с разбиране към чувствата на възмущение и негодувание на мюсюлманите в различни държави по света, но смятам също така, че проявите на насилие и нетърпимост са недопустими”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...