Патриарх Неофит оглави празничната св. Литургия по случай 1150 години от покръстването на българите



pokrustvane-bgНа днешния ден Българската православна църква чества паметта на свети цар Борис-Михаил и отбелязва 1150 години от покръстването на българския народ. По случай годишнината в Голямата базилика на Плиска Негово Светейшество патриарх Неофит оглави празничната света Литургия в съслужение с българските митрополити и архиереите – представители на тринайсет поместни православни църкви, пристигнали в България.

След края на светата Литургия патриарх Неофит връчи на премиера Бойко Борисов най-високото църковно отличие – ордена „Св. Цар Борис I Михаил”. ОтличиеOrden_Boiko Borisov от Българската православна църква – ордена „Свети Йоан Рилски“ първа степен, получи и Симеон Сакскобургготски.

Пред журналисти Бойко Борисов отбеляза, че правителството ще отпусне 500 000 лв. за разкопки в Плиска, защото до момента „в общи линии са се опитали нещо бутафорно да направят“. Средствата могат да се увеличат, като се отпускат поетапно, когато започнат да се появяват интересни обекти, представляващи гордост за българите, допълни премиерът.

durjavniciВ поздравителното си слово президентът Росен Плевнелиев отбеляза, че свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не новите територии, а духовното единство на нацията e здравата основа за нейното бъдеще; и че, приемайки християнството, владетелят предприема най-важната промяна в 13-вековната ни история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи.

В отговор на журналистически въпрос относно решението на Светия Синод за споменаване на Симеон Сакскобургготски в богослужението, президентът каза: „ Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.“.

Празникът по случай годишнината от покръстването продължава тази вечер във варненския Драматичния театър “Стоян Бъчваров” с празничен концерт.

Утре – 3 май, от 9 ч. във варненския катедралния храм „Успение Богородично” ще бъде отслужена Божествена света Литургия от митрополитите на Българската православна църква заедно с духовници от поместните православни църкви.

 

 

 

 Снимки: БНТ, БГНЕС (сн. 2)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...