Патриарх Неофит отслужи опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон



Opelo_mitrop. SimeonНа Светли вторник в старинния столичен храм „Св. София“ бе отслужено опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Духовникът се упокои на 16 април т. г. в старческия дом за клирици във Финикс, Аризона, САЩ.
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи опелото, а преди това Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи Заупокойна св. Литургия.

В съслужение с патриарха бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Браницкият епископ Григорий, архимандрит Дионисий, председател на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“, архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип – представител на Руската православна църква, свещеници от Западно- и Средноевропейска епархия, софийски духовници и дякони.

В словото си в памет на покойния архиерей, патриархът каза: „Той си отиде от този свят в дните на светата Четиридесетница, в навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово – събитие което е нашата надежда и залог за вечен в Христа Бога живот. Митрополит Симеон свърши дълголетния си път на земята и премина през дверите на смъртта, за да се престави пред Началника на живота – Господа, както онези за които е казано: „Блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега… нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях.” (Откр. 14:13).След като се потруди усърдно на духовната нива и направи много за устройването на Западно- и Средноевропейската епархия, която приютява като любяща майка в своите обятия многобройните чеда на Българската православна църква живеещи извън пределите й по европейския континент той се спомина на преклонната 90-годишна възраст. Предаде на Господа душата си далеч от родния край, далеч от пределите на така обичаната от него България. С неговата кончина Българската православна църква се разделя с един дългогодишен опитен и ревностен йерарх, който избра за свой път Христа, защото „Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят“. (1 Кор.15: 22,23)“.

Погребението на покойния архиерей съобразно волята му ще бъде на 4 май в монашеското гробище на Рилския манастир.

 

Източник: mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...