Патриарх Неофит посети Дома за сираци в Нови хан



Patriarh_Neofit_otets_IvanНа Велики четвъртък Негово Светейшество Патриарх Неофит посети Дома за сираци “Св. Николай Мирликийски“ в Нови хан. Българският патриарх, който за първи път посещава Дома, бе сърдечно посрещнат от отец Иван и част от обитателите и служителите на социалното общежитие.

В чест на настъпващото Възкресение Христово Българският патриарх Неофит донесе на децата много лакомства – червени яйца, козунаци, бонбони и др. Негово Светейшество се поклони в храма и се помаза с осветения елей, който днес Църквата освещава на Великия маслосвет. Той разгледа жилищните сгради и пристройки, в които живеят сираците и децата в неравностойно положение, и се увери в добрите условия, в които те растат.

Отец Иван запозна Патриарха с настоящото състояние на Дома в Нови хан и неговите нужди, както и с проектите, които е започнал да реализира за разширяване на сградния фонд. Той сподели за наложилата се нужда от преместване на голяма част от приютените от него деца, семейства и нуждаещи се в с. Якимово и създадените там условия и за появилите се трудности, свързани най-вече с осигуряването на добро образование на децата.

Негово Светейшество даде кратки пастирски напътствия и пожела на всички: „Здраве и успех в духовната мисия!“ Той зарадва децата, като лично им даде за благословение икона в чест на празника и си направи с тях снимка за спомен.

Patriarh_Neofit_dete_Novi_Han

Patriarh_Neofit_s_detsata_novi_Han

Източник: www.bg-patriarshia.bg; текст и снимки: Весела Игнатова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...