Патриарх Неофит посреща рождения си ден в Троянския манастир


Patriarh Neofit

За много и благословени години, Светейши Владико!

Днес Неговото Светейшество патриарх Неофит навършва 71 години. По традиция за рождения си ден патриархът е в Троянския манастир, където преди 41 години е постриган за монах.

В навечерието на своя празник патриархът получи като дар от манастирското братство два диптиха, изписани с образите на Иисус Христос, Св. Богородица, св. Йоан Кръстител и св. Йоан Рилски.

От 9 ч. в празничната събота е светата Литургия, а от 10.30 ч. е молебенът за здравето на патриарха. След молебена Негово Светейшество ще освети новоизграденото крило на манастира. То повтаря стила и образа на предишното, като запазва функцията си на сграда, в която да бъде посрещан българският патриарх, членовете на Светия Синод, и гости на светата обител.

В новото крило са разположени две зали за семинари и срещи. Има също 25 стаи,  игуменарна, патриаршески покои, складови помещения, места за съхраняване на църковната собственост.

 

 

 

 

 

Източник: btvnovinite.bg; mitropolia-sofia.org

Снимка: Весела Игнатова, mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...