Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ чества своя храмов празник



image.phpНа 23 ноември, в Деня на успението на свети Александър Невски,  бе отбелязана 90-годишнината от освещаването на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”. След тържествената света Литургия патриарх Неофит произнесе празнично слово, в което нарече катедралния храм символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната.

„Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои”, строежът му в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава в лицето на господин президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква, и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт. Благодарим на църковното настоятелство и неговия председател Преосвещения Тивериополски еп. Тихон за трудовете им по поддържането на този храм. Сърдечна благодарност и на вас, Високопреосвещени и Преосвещени архиереи, всечестни отци, братя и сестри християни, задето споделихте с нас радостта в този празничен ден!“, каза още в словото си Негово Светейшество.

Главният секретар на Св. Синод архим. Герасим пък прочете от амвона Синодално послание, в което изграждането на „Св. Александър Невски“ се определя като израз на благодарност и преклонение на български народ пред засвидетелстваната саможертвена любов на православна Русия. В словото бе припомнено и предстоящото честване на един друг юбилей – 100-годишнината от освещаването на руския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София. По този празничен повод в близките дни се очаква и посещението на Руския патриарх Кирил в България.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg; снимка: Таня Вълчанова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...