Премиера на книгата „Готово е сърцето ми“ на Майка Мария (Скобцова) и дискусия за християнската саможертва



cover-maika-maria-300x458„Само в любовта към човека и в милостивото сърце откриваме божествената радост“ Майка Мария (Скобцова)

Издателство „Омофор“ отправя покана към столичани за премиерата на книгата „Готово е сърцето ми“ на Майка Мария (Скобцова) и дискусия по темата „Християнската саможертва“.

Майка Мария (Скобцова) (1891-1945) посвещава живота си в помощ на бедстващите в най-тежките години на войната. Установявайки се в Париж, с помощта на съмишленици тя успява да основе множество социални домове: общежития, домове за стари хора, училища, лагери, както и да организира болнична помощ, помощ за безработни и възрастни хора; издава книги и брошури.

Митрополит Антоний Сурожки изразява дълбоката си почит към нея със следните думи: „Тя е успяла, следвайки своя Господ и Учител, да обича „напразно“, „безответно“: да обича хора пропаднали и безнадеждни, онези, „от които така и така нищо няма да излезе“… а впоследствие, по време на войната, просто защото това са били хора в положение на смъртна опасност, страх, гонение, гладни, осиротели – свои не по кръв, не защото са принадлежали към една или друга народност, а защото Христос е пролял кръвта Си за тях, защото е била завладяна докрай от Неговата божествена любов“.

На 10 февруари 1943 г. монахинята е арестувана с обвинението, че помага на евреи да избягат от депортиране. Изпратена е в концлагера Равенсбрюк в Германия и не доживява победата. Затворничка №19263 загива в пещите на лагера на 31 март 1945 г. – на Разпети петък. Една от версиите за нейната смърт е, че е влязла в камерата на мястото на друга жена, която е трябвало да бъде изгорена този ден.

През 2004 г. Майка Мария е канонизирана  от Св. Синод на Вселенската патриаршия.

Днес, след вестта за номинацията на Българската православна църква за нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи, имаме отново повод да си припомним за някои от големите личности на Православието в нашето съвремие, които с делото на живота си, а понякога и жертвайки самия свой живот, са най-разтърсващото свидетелство на християнското милосърдие в света! Очакваме ви!

Книгата ще представят

 

Mitropolit AntoniiЗападно- и Средноевропейски митрополит Антоний

 

 

 

 

Dimitar_PopmarinovДоц. д-р Димитър Попмаринов
редактор на книгата, преподавател в Православния богословски факултет
на Великотърновския университет

 

 


toni-13-1Тони Николов

философ, журналист, главен редактор на Портал Култура

 

 

 

Кога: 16 февруари (четвъртък), 18.30 ч.
Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...