Първо по рода си журналистическо пътуване



 

ИЗ ЖИВОТА НА ВЯРАТА: БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ е надсловът на пътуването за журналисти по църковни обекти в България, което се проведе от 27 до 30 юни 2006 год.   Събитието се случва в контекста на серия инициативи, провеждани от фондация ”Покров Богородичен” през последните няколко години, насочени към подобряване на взаимодействието между Православната църква в България и българските медии. Част от тези инициативи беше наскоро приключилият цикъл от обучителни семинари в помощ на църковници при работата им с медиите.

Ето как организаторите формулират основната цел на пътуването: „Надяваме се, че това пътуване ще позволи на участниците да се докоснат до живата православна традиция и нейното осъществяване в съвременното българско общество. Ще ги срещне с нови и интересни хора, за да формират адекватно и вярно на същността на Православната църква разбиране и отношение към ролята на Църквата в света и нейната социална отговорност” – казва Мариета Ганева, координатор на проекта.

В пътуването взеха участие журналисти от Българската телеграфна агенция, Българското национално радио – Варна, Вестник „Дума”, Вестник „Аз Буки”, Вестник „Янтра днес”, Българското национално радио – Стара Загора, Списание. „Травъл”, Телевизия „Европа”, Българско национално радио – „Хоризонт” и други.

В програмата се включиха срещи със свещеници и енорийски общности в страната, запознаване с проекти на църковни организации, участие в богослужението, посещения на църковни обекти.

Срещите с отец Борис Манов, свещеник в с. Радилово, с отец Руси Иванов – Ново село и отец Йордан Георгиев от Асеновград през първия ден на пътуването оставиха общото впечатление, че църковната динамика не е обвързана със социални и материални фактори, а зависи в най-голяма степен от вътрешната ни готовност да отговорим на призванието си на християни. Свещеник Борис Манов разказва: „Даренията в храма зависят от сезонната реколта, но храмът ни е ремонтиран, обновен, с притвор в чест на св. Неделя; може да се каже, че имаме два храма в една сграда… и повечето от необходимите средства са дарения от енориашите” В малки градове и села, при много трудни материални условия са възможни истински живи и пълнокръвни църковни отношения; богат енорийски и обществен живот. Свещеник Руси Иванов: „Работим при максимум усилия, за да имаме минимални резултати, но това не ни пречи…” В същото време на пръв поглед „популярни” храмове в големите градове понякога остават пусти и чужди за „териториалната” си енория.

На другия ден в Стара Загора се състоя среща с о. Йордан Карагеоргиев и доброволци, посветена на църковната мисия в затворите. Представена беше работата на доброволците и историята на храма в затвора, който е единствен по рода си в цялата страна (в други затвори има само пригодени за параклиси помещения в сградите на затворите).

В Сливен журналистите се срещнаха и разговаряха по проблема със сектите в България с отец Силвестър Янакиев. Свещеникът е автор на книга по темата, както и участник и инициатор на много прояви, предимно в средните училища в Сливен и страната, които имат за цел да осъществяват превенция по отношение на сектантското влияние в България.

Същия следобед групата беше приета от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Владиката се обърна към участниците в срещата със специално подготвено слово.

По-късно журналистите се срещнаха с още един духовник, чието вдъхновение и активност в последните години интригуват много млади хора в Бургас. Отец Захари Дечев е основател на дисциплината Православно краезнание в България и съавтор на учебник и учебно помагало „Православие и Краезнание”. На срещата присъстваха и свещеници от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Бургас. Интересна беше и срещата с представители на движението „Живот”, Съюза на българските православни лекари и младежи, участници в заниманията към храма.

Денят на светите апостоли Петър и Павел беше отбелязан с участие в светата литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Бургас, а в последствие и с посещение на Поморийски манастир „Св. Георги”, където игумен Йеротей посрещна групата и разказа историята на манастира.

Следващото място на запознанства и впечатления беше Варна, където имаше серия интересни срещи с православни духовници и с общественици, свързали дейността си с каузата на Православната църква. Активни свещеници, пълнокръвни енории и динамичен църковен живот са част от облика на морската ни столица. Важна енорийска дейност във Варна осъществява Духовно-просветния център към храма „Св. Арх. Михаил”, ръководен от отец Василий Шаган. Впечатляваща и известна вече в цяла България е организацията за работа с наркозависими, за която разказа отец Георги Фотакиев. Значение за културния и църковния живот в града има и дейността на Обществен комитет „Православни ценности”, обединил 120 членове – известни варненски общественици, свещеници, миряни, под председателството на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Протойерей Стоян Махлелиев сподели, че необходимото време всички тези хора да повярват в идеята за съществуването на този комитет е било повече от година настоятелни разговори, търсения, убеждения, но резултатът убеждава, че си е струвало…

Впечатленията на журналистите от пътуването бяха отразени от повечето медии, участвали в събитието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...