Семинар за социалното служение се проведе в Троянския манастир



Troyanski manastirПравославният център „Проф. Тотю Коев“ към Великотърновския университет с подкрепата на Троянската света обител, организира Семинар на тема „Социалното служение в съвременното общество“.

Семинарът се проведе между 2 и 4 октомври в Троянски манастир „Успение Богородично“ и в него взеха участие студенти, магистри, докторанти и преподаватели. Той беше заключителната част от проект за съвместна работа между специалностите теология и социална педагогика към Великотърновския университет. Ръководител на проекта бе свещ. Зоран Мамучевски, а идеята бе да се покажат усвоените знания на студентите в сферата на социалното служение и как тези знания могат да се приложат на практика в бъдеще като съвместна работа между двете специалности.

Сред темите на изнесените доклади бяха: „Бедността и социалната справедливост в проповедта на пророк Михей“ на магистъра по богословие Диана Николова; „Социално-благотворителната дейност в Търновска епархия през 30-те и 40-те години на ХХ век“ на доц. д-р Людмил Малев, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ; „Доброволчеството като форма на социално служение в съвременното общество“ на доц. д-р Боряна Здравкова, преподавател в Педагогическия факултет на ВТУ; „Специфика на социалната работа с различни рискови групи“ на ас. Яна Димитрова, преподавател в Педагогическия факултет; Катерина Златкова–Дончева, докторант, представи своята тема: „Механизъм на социалнопедагогическа подкрепа на рискови групи деца (резултати от изследване във Великотърновска област)“; Гергана Будинова, студентка по социална педагогика, четвърти курс представи темата „Социална работа със семейства със суицид“; свещ. Зоран Мамучевски говори за „Лечението на наркозависими в духа на нептичната психотерапия“, а студентката по социална педагогика Емне Ходжева – на тема: „Форми на социална работа с деца – жертви на трафик“. Докторантът от Православния богословски факултет Петър Банчев изнесе доклад за „Духовното обгрижване на военнопленници – един поучителен пример от дейността на руската духовна мисия в Япония по време на руско-японската война 1904-1905 г.“; свещ. Стоян Бербатов, докторант към Православния богословски факултет изнесе доклад по темата „Социокултурни измерения на църковното говорене“. Семинарът завърши с доклада на студентката по социална педагогика Габриела Димитрова на тема „Социален работник – професия или призвание?“.

До края на годината докладите от конференцията ще бъдат издадени в сборник, финансиран от Православния център „Проф. Тотю Коев“.

 

Източник: pbfvt.pravoslavie.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...