Срути се част от църквата в село Черноземен



HramЧаст от 160-годишна църква се срути в пловдивското село Черноземен. Всеки момент може да падне и камбанарията на храма „Св. Георги“. Хората в селото са гневни, защото още преди пет години е било осигурено финансиране за цялостен ремонт, но от Пловдивската митрополия са отказали да разпишат документите. Когато храмът рухва, в Пловдив са изложени за поклонение мощи на свети Георги.

Минути преди да се срути църковният навес, под него се е извършвало опело, на което са присъствали над 50 души. Според жители на селото те са се разминали с голяма трагедия.

От години хората в селото се опитват да осигурят средства за ремонт на 160-годишната си църква. През 2009-а успяват да спечелят европейски проект за над 700 000 лева. Получават всички необходими разрешителни, но не и подписа на пловдивския митрополит Николай. От епархията не одобряват схемата с междинни плащания и заявяват, че крайната сума трябва да се намали с над 100 000 лева.

Църквата започва да се разпада в неделя сутрин. В същия момент в Пловдив са изложени за поклонение мощи на свети Георги. В града е и цялото висше духовенство на Българската православна църква. За хората от Черноземен двете събития съвсем не са случайност, а Божий знак.

Тоня Христозова, кмет на село Черноземен: „Митрополит Николай. Неговото основание беше, че проектът е завишен и че ще ощетим европейския данъкоплатец, а на практика се оказа, че не е притеснен за миряните в селото.“.

От Пловдивската митрополия заявиха за БНТ, че е назначена комисия, която ще опише щетите и ще започне работа по ремонтиране на храма. Засега са издадени единствено предписания за обезопасяването на църквата.

 

Източник: bnt.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...