Беседа на тема „Тайната на смъртта и Възкресението“ предстои в „Къща за птици“



smurtВ своята „Християнска етика“ известният гръцки богослов проф. Георгиос Мандзаридис очертава усещанията на днешния човек по темата за смъртта, от една страна, и от друга, необходимостта от „помненето на смъртта“ от християнска перспектива: „Човекът иска да забрави смъртта и се опитва да избегне всяка мисъл или всеки разговор за нея. Особено съвременният човек, който живее сред шума и анонимността на глобализираното общество, се отчуждава и забравя своята природа и границите на живота си…

Изследването на смъртта не е отрицателен, а плодотворен духовен труд, който води човека до бодърстване и вразумяване. Без помненето на смъртта човекът не може да стигне до истината за живота… Всъщност помненето на смъртта е Божий дар, който въпреки отрицателната си форма изправя човека пред вечността…“. Оттук идва и определението на проф. Мандзаридис за същността на Възкресението: „Възкресението не е връщане към биологичната индивидуалност, а възстановяване на личността и на истинското общение на личностите в Царството Божие.“.

В навечерието на Страстната седмица Православие.БГ ви очаква на поредната месечна среща-беседа от поредицата „Православие и съвремие“, посветена именно на разговора за смъртта и Възкресението.

Участници

Прот. Николай Георгиев
Свещеник на Българската православна църква, Софийска епархия. Създател и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България (част от Международната асоциация Prison Fellowship International).

Доц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието“, „Божията благодат – богословско изследване“, „Църква. Общност. Общество“, „Иконология на догмата“. Преводач, редактор и издател на многобройни статии и книги на православна тематика.

Модератор

Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 10 април (четвъртък) 2014 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...