Честваме празника на св. Климент Охридски



Sv. Kliment OhridskiДнес Църквата чества паметта на св. Климент Охридски. Едно от най-ярките описания за духовния мащаб на неговото дело принадлежи на архиепископ Теофилакт Охридски, който казва за светеца:

Във всяка енория той имаше по неколцина мъже, и то не малцина, защото брояха до три хиляди и петстотин души; с тях той повечето приказваше и им развещаваше по-дълбоките места из писанията. А нас, смирени и недостойни, той повече доближаваше до себе си, според сърдечната си добрина, та ние бяхме наедно навсякъде, гдето работеше или говореше, или поучаваше чрез дело и слово.

И ни веднъж не го видяхме празен; но всякога, и денем и нощем, или деца учеше, и то разнообразно: на едни посочваше как се пишат буквите, на други обясняваше смисъла на написаното, на трети оправяше ръцете, за да пишат, или се предаваше на молитва, или пишеше книги. Случваше се понякога, че в едно и също време вършеше две работи: пишеше и учеше нещо децата. Никога не стоеше без работа, защото знаеше, че празността ни учи на всяко зло. И разбира се, неговите ученици бяха най-отлични по своя нравствен живот и учение. Измежду тях той ръкополагаше анагности, иподякони, дякони и презвитери. По всяка енория поръчваше делата на тристамина ученици, които, без да взимат заплата и да плащат на княза данък, служеха на Бог и бяха поставени на Него да плащат плата, или по-добре – да връщат дълг. Ето какво извърши Климент през цели седем години.

* * *

Но редом с духовната храна, Климент даваше и телесна храна на тия, които се нуждаеха от такава храна. Инак той наполовина щеше да прилича на Христа, за Когото знаеше, че заедно с учението Си раздавал е и хляб на разумните, за които трябваха чудеса. Поради това той беше баща на сираците, помощник на вдовиците, за които се грижеше всякак. Вратата му бе отворена всякога за всеки беден, и никой пътник не е нощувал вън от вратата му.

* * *

Той видя, че народът е прост, за да отбира свещените писания и че мнозина български свещеници знаят само да четат гръцките книги, но не ги разбират, та затова са непросветени, тъй като нямаше по български даже черковни слова. Той захвана да мисли и за това нещо, па със своите старания събори преградите на незнанието: за всички празници той състави поучения, които не съдържаха нищо високоумно, а бяха прости и ясни, каквито да може да разбира и най-простият българин; с тия поучения той хранеше душите на по-простите, като че ли ги поеше с мляко, защото не възприемаха по-корава храна.”. 

Sv. Kliment OhridskiДенят на св. Климент Охридски е честван и като патронен празник на Софийския университет. По случай празника частицата от мощите на св. Климент Охридски бе пренесена вчера с литийно шествие от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет. Негово Светейшество патриарх Неофит посрещна дара в Богословския факултет, а след това митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф отслужи вечерня.

В словото си в чест на св. Климент митрополит Йосиф каза: „Всички знаете, че неумолимата съдба е лишила българския народ от оригиналните трудове на св. Климент, но Божий дар за нас е, че делото му е незабравимо, а св. му мощи – нетленни.

Приживе св. Климент презрял плътта си в името на вечния живот в единение с Бога. Бог увенчал неговите духовни трудове, неговата вяра и дръзновение със слава в Царството Небесно. Ние тази вечер само прибавяме своя дял към тази прослава, отдавайки почит и възнасяйки молитва към Неговия угодник.“

8

Посрещане на частица от мощите на св. Климент в Богословския факултет на СУ

Тази сутрин десетки миряни дойдоха в параклиса на Богословския факултет за празничната света Литургия в памет на св. Климент Охридски, а по-късно студенти и преподаватели, начело с новия ректор на СУ проф. Анастас Герджиков, поднесоха венец и цветя пред паметника на св. Климент Охридски в градинката пред Ректората.

 

 

 

 

Снимки: БГНЕС; сайт на СУ „Св. Климент Охридски“

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...