Ще стане ли задължително обучението по предмета Религия?


Вчера се състоя заседанието на Комисията по правата на човека и вероизповеданията. На него присъства и министърът на образованието Даниел Вълчев. Въпросът за въвеждането на задължително обучение по предмета Религия раздели участниците и противопостави мненията.

Становището на Св. Синод на Българската православна църква: Представителите на Светия синод на Българската Православна Църква настояват децата до четвърти клас задължително да изучават само една религия. А след четвърти клас до края на средното си образование обучението по религия да стане сравнително.

Становището на депутатите: "Тази практика, вместо да помага, вреди. Деца от едно и също училище се разделят на две", коментира депутатът от ДПС Лютви Местан. Според него предметът трябва да се изучава като сравнителна история на религиите.

Депутатите считат, обаче, че изучаването само на една религия не отговаря на демократичните принципи в образованието – вместо интеграция, ще доведе до религиозно капсулиране.

"Изучаването на една отделна религия капсулира", смята и Маруся Любчева от Коалиция за България.

Становището на Просветното министерство: Просветният министър Даниел Вълчев е скептично настроен към въвеждането на задължително обучение по отделни религии.  Министърът изтъкна още, че въвеждането на нов задължителен предмет ще увеличи общата натовареност на децата. В момента липсват достатъчно преподаватели и учебници.

Ситуацията: В България учениците са около 1 млн. По данни на МОН към 1 ноември едва 13 366 ученици изучават в момента религия като свободно избираем предмет. 3947 учат ислям, останалите – източно православие.

Алтернативата: Председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков (НДСВ) предложи Министерството на образованието и науката “да проведе социологическо проучване как би се възприело въвеждането на тази дисциплина, за да знае комисията колко настоятелна да бъде”…

По информация на агенция Фокус и в-к Сега

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...