1150 години от приемането на християнството в България



viara_i_obshtestvoСпециално издание на  „Вяра и общество” – тази събота, 2 май, от 10.00 до 12.00 часа

В деня, когато православната църква чества паметта на покръстителя на българския народ св. Цар Борис I, ще отбежим тържествено 1150 години от официалното приемане на християнството в България. В извънредното издание на „Вяра и общество” от 10.00 до 12.00 ч. Българската национална телевизия  ще излъчи директно от Голямата базилика на старата българска столица Плиска Божествената света литургия, която ще бъде отслужена от Българския патриарх Неофит в съслужение с митрополитите на Българската православна църква и гости от Поместните православни църкви. Паралелно в студиото гости на Горан Благоев ще бъдат историците проф. Бистра Николова, проф. Милияна Каймакамова и доц. Георги Николов. 

Въпросите, на които ще търсят отговор: Защо в средата на 9 век една могъща държава решава да излезе от международната и културна изолация и официално се присъединява към християнския свят? Какъв е двигателят за това? Дали този акт е бил добре обмислена политика, или владетелят – покръстител е бил «притиснат» от обстоятелствата? Какви са били политическите обстоятелства преди началото на християнизацията? Какво е значението на покръстването, какви политически, културни и социални позитиви черпи държавата ни от това решение? Какво е християнското наследство на предхристиянска България?.

По-късно писателите Теодора Димова и Деян Енев ще разсъждават върху въпроса какви християни сме днес – 1150 г. след Покръстването. После, заедно със студента по история Филип Николов гостите ще споделят идеи за изграждането на паметник на св.Цар Борис I Покръстител в София и ще разкажат защо това все още не се случва.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...