Апел на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил към предстоятелите на поместните Православни църкви във връзка със ситуацията в Украйна



Във връзка със ситуацията в източна Украйна, където вече няколко месеца не спира братоубийствената гражданска война, Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия се обърна към предстоятелите на поместните Православни църкви с призив да се молят за мир в Украйна, както и да издигнат глас в защита на православните християни в източната част на страната, които в обстановка на засилващо се насилие от страна на униатите и разколниците живеят във всекидневен страх за себе си и за своите близки, съобщава официалният сайт на Московската патриаршия.

Ваше светейшество, възлюбени в Господа събрате и съслужителю!

Сърдечно Ви поздравявам с пожелания за мир, благодатно укрепване на телесните сили и неоскъдняваща помощ Божия в предстоятелското Ви служение.

Това писмо до Вас е продиктувано от чувството за дълбока болка и силна тревога за положението на паството на нашата Църква в източна Украйна, където вече няколко месеца не спира братоубийствената гражданска война.

Още през есента на миналата година, когато започна сегашната политическа криза в Украйна, представителите на униатската църква и разколническите общини се изказваха на киевския Майдан, проповядвайки открито омраза към Православната църква, призовавайки към завземане на православните светини и изкореняване на Православието от територията на Украйна. А след началото на бойните действия униатите и разколниците, сдобили се с оръжие, под вид на ”антитерористична операция” започнаха да провеждат пряк терор спрямо духовенството на каноничната Украинска православна църква в източната част на страната.

В същото време Украинската православна църква, за разлика от униатите и схизматиците, остава чужда на каквато и да е политическа ангажираност. Тя продължава да се грижи за многобройното си паство, включващо хора, оказали се от двете страни на конфликта, старае се да ги примири и непрестанно призовава за диалог.

През последните седмици ние получаваме от архиереите по места съобщения, свидетелстващи за гаврене с духовенството на каноничната Украинска православна църква, за целенасоченото им преследване. Ето няколко примера.

На 17 юли тази година по време на св. Литургия в храма ”Възкресение Христово” в град Славянск нахлула група въоръжени лица начело с униатския армейски капелан и започнала да заплашва предстоятеля на храма протойерей Виталий Весьолий. Представителят на униатската църква заявил, че в Украйна няма място за Московската патриаршия, и изказал съжаления за това, че президентът на страната не позволил на униатите да завземат Киево-Печорската лавра.

На 19 юли бил подложен на оскърбления и разпит в белезници със заплахи за убийство  архиерейският наместник на Николаевския окръг на Горловската епархия протойерей Андрей Чичеринда.

На 20 юли в околностите на Славянск въоръжени с автомати хора накарали протойерей Вадим Яблоновски да си копае гроба. На същия ден оковали в белезници протойерей Виктор Стратович и откарали с чувал на главата в гората, където го поставили на колене и разпитвали в това положение.

На 30 юли в с. Красноармейское, Донецка област, група въоръжени хора направила незаконен обиск в дома на протойерей Игор Сергиенко, предстоятел на храма ”Св. Александър Невски”. Те оскърбявали свещеника, обвинявали го, че участва в дейността на нелегални организации, заплашвали го с изтезания, искали от него да напусне Украйна и да им предаде документите за църковното имущество на храма.

На същия ден Амвросиевския район на Донецка област украинските военни задържали протойерей Евгений Подгорни. Псувайки го с нецензурни думи, те го вързали, хвърлили го на земята и започнали да го ритат с крака, стреляли над главата му, карайки го да признае, че съчувства на опълченците. Карали донецкия протойерей да свали свещеническия кръст, но когато получили отказ, свалили кръста със сила, сложили му чувал на главата и го хвърлили в яма, заплашвали да убият сина му и ограбили къщата му. Свещеникът бил освободен само благодарение на намесата на неговите енориаши.

Не можем да не забелязваме факта, че конфликтът в Украйна има недвусмислена религиозна подоснова. Униатите и съюзилите се с тях разколници се опитват да вземят надмощие над каноничното Православие в Украйна, докато Украинската православна църква с търпение и мъжество продължава в тези тежки условия да се грижи за своите страдащи верни чеда. Свещениците, които служат в местата, станали арена на бойни действия, в по-голямата си част остават със своето паство, споделяйки с него всички ужаси на гражданската война. Семействата им страдат от нападенията, липсата на вода и храна, гинат от бомбите и артилерийския огън. Тъй, на 31 юли при бомбардирането на жилищните квартали на Луганск пострадал и скоро починал от получените рани протойерей Владимир Креслянски. Загиналият свещеник оставил съпруга и пет деца.

Източна Украйна — някога цветущ край, населен с милиони трудолюбиви православни християни — се превръща днес в изгорена земя. Разрушена е от бомби резиденцията на Донецкия и Мариуполски митрополит Иларион. Артилерийски снаряд повреди Горловското епархийско управление. В руини се намира Иверският женски манастир на Донецката епархия, изгорял по време на бойните действия. Но каноничната Украинска православна църква, църква-мъченица, пребъдва, въпреки тези ужасни условия, заедно със своето паство, правейки всичко възможно, за да помогне на хората, изживяващи най-страшните времена в новата история на Украйна. В огъня на гражданския конфликт изгубиха покрив над главата и станаха бежанци стотици хиляди хора. Мнозина от тях, спасявайки се от ужасите на войната, намират подслон в храмовете и манастирите, в частност, в Успенската Светогорска лавра, която понастоящем е препълнена с бежанци. В Донецк, Горловка, Луганск мирните жители, надявайки се да се спасят от бомбардировките и артилерийския огън, остават да нощуват в храмовете и получават там подслон и безплатна храна. Помощ на бежанците и изобщо на мирното население активно оказват и другите манастири, енории, епархии на Украинската православна църква.

Московската патриаршия като цяло използва всички възможности, за да окаже хуманитарна помощ на населението на районите, в които се водят бойни действия. В храмовете на Руската православна църква всеки ден се възнася специялна молитва за мир и преодоляване на междуособната бран в Украйна. Църквата се грижи за хилядите бежанци от източна Украйны, настанени в палаткови лагери и пренасочвани оттам в специално подготвени помещения в различните области на Русия. Помощ се оказва на всички без разлика на народност и вероизповедание. Сред онези, които търсят убежище в Русия има и доста военнослужещи на украинската армия, които не желаят да стрелят по своя народ.

Моля Ваше светейшество да използвате всичко възможности, за да издигнете гласа си в защита на православните християни в източна Украйна, които в обстановка на засилващ се терор от страна на униатите и разколниците живеят във всекидневен страх за себе си и за своите близки, опасявайки се, че ако гонителите вземат надмощие, православните ще бъдат принуждавани насила да се откажат от своята вяра или ще бъдат подложени на жестока дискриминация.

С братска любов в Господа

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУСИЯ

patriarchia.ru

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...