„Господ ми отговаря с… мълчание“



sofroniy-saharovПредставяме ви писмо на стареца Софроний в отговор на писмото на вярващ мъж от Кипър, който споделя с духовника своите вътрешни терзания. То е писано в последната година от земния живот на стареца Софроний.

От 57 години нося монашеското расо и мисля, че никога не съм пренебрегвал мисълта за спасението и не съм го приемал за даденост, а винаги със страхопочитание и сълзи съм се молил на Господа да бъде милостив с мен и да прости всичките ми грехове, да не ме отхвърли от подножието на нозете Си. Мисля, че се опитах, според цялата си сила, да не бъда несправедлив с нито един човек на Земята. Нещо повече, молех се Господ да ми даде достатъчно мъжество, за да служа на възможно най-много хора, без да очаквам от тях каквато и да било материална или духовна отплата, а само очаквах от Господа дара да опрости греховете ми.

И въпреки това, през цялото това време, повече от половин век, не съм имал периоди на спокойствие или сигурност, а винаги усещах около себе си заплахи или най-малкото враждебно спрямо мен отношение. Каквото и да започвах да правя, дори и най-малкото нещо, винаги се сблъсквах с непреодолими препятствия. Почти всички врати на този свят бяха затворени за мен. Остарях и така и не разбрах смисъла на тези мои опити. Дали това е знак за Божия гняв към мене, грешния, или е нещо друго? Безброй пъти се молех на Господа да ми разкрие защо става така, но Господ ми отговаряше с… мълчание.

Ето защо ще ме разберете защо не съм в състояние да дам някакво обяснение на драматичния опит, през който преминавате. Но винаги присъствате в нашите молитви с любов и съпричастност към мъката ви.

За нас е трудно да обвиним Господа и да оневиним самите себе си, но също така не е лесно да направим и обратното, като приятелите на Йов, които в желанието си да станат защитници на Божията справедливост забравят за ужасяващите мъки, през които е преминал Йов.

И така, “когато Господ мълчи, мълчим и ние“. I www.crestinortodox.ro

 

Превод: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...