Изявление на Епархийския съвет на Варненска и Великопреславска митрополия


Във връзка с появилите се в някои медии твърдения, че е ипотекирана сградата на Варненска и Великопреславска св. митрополия, за да се погасява заем за манастира “Св. Пантелеймон” в гр. Велики Преслав категорично заявяваме, че тиражираната информация е напълно неверна, хулна, оскърбителна и злонамерена.

От направената вчера писмена справка от Службата по вписванията ясно се вижда, че към 01.09.2008 г. няма нито един ипотекиран църковен имот, включително и сградата на Варненска и Великопреславска митрополия.

Логично е да си зададем въпроса: случайна ли е тази атака? Каква е целта? Да се руши доверието в Българската Православна Църква? Да се злепостави една от най-активните и добре работещи в страната ни Митрополии?

Ние се противопоставяме на отправените лъжи, целящи да внесат съблазън сред българския народ. Ние сме за свободата на словото, но против безотговорното разпространение на неверни данни и опита за манипулация.

Вярваме, че Праведният Съдия справедливо ще въздаде на всеки му според делата.

ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА НА
ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Idiot каза:

    Интересно, дали драскачите ще излязат с опровержение и извинение и на първа страница?

  2. Елза Хасмоней каза:

    „Каква е целта? Да се руши доверието в Българската Православна Църква?“ – край на цитата.
    БПЦ сама се е постарала, с доста усилия бих добавила, за да няма НИКАКВО доверие в нея, така че не възможно да се руши нещо което НЕ съществува.

  3. Елза Хасмоней каза:

    Често пътувам до Гърция, и когато ходя на литургия там, всички свещеници с които говоря, /освен еврейска имам и гръцка кръв/ имат само едни коментар за българската църква: „Цъ Цъ Цъ, горко ви там с този синод.“

  4. semo_semkov каза:

    В българия синод няма. Има владишка олигархия и дивотия, която ни е срам да я гледаме.

  5. timoti каза:

    ами май е време да се направи нещо а?