Митрополит Николай реагира на декларацията на пловдивските преподаватели



Mitropolit NikolaiПловдивският митрополит Николай отправи своя отговор по повод декларацията, която на 14 юли катедрата по теология на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ оповести на специална конференция.

В отговора си Пловдивският митрополит определя декларацията като атака на висшето училище към Българската православна църква. Реакцията на пловдивските преподаватели пък е определена като възроптаване срещу правото на Църквата да учи.

Университетите са средища на научни дирения и дискусии, което е другото име на споровете. Църквата е средище на мира и любовта, скрепени от общата вяра в Истината. Казваме това, за да подчертаем, че ако университет иска да спори с Църквата, то Църквата няма да влиза в такъв спор“, се казва в отговора на архиерея. Все пак той отбелязва, че факултетите по теология не само не преподават, но по закон са длъжни да не преподават православна теология. „Ако един такъв факултет твърди, че преподава „православна теология“, то това означава, че той нарушава принципа на светскост и антиклерикалност на образованието. Нали това беше оправданието да не се въведе вероучение в основното и средното образование? Т.е. в сферата на обучение по православно богословие съществува една законово установена празнота, която не може да бъде запълнена от светските университети.“.

Митрополитът изтъква, че през тази първа, начална за Пловдивската духовна академия година, в нея са приети 53-ма студенти. Според него те са избрали академията „вероятно защото са убедени, че тук ще получат знания, които не биха получили другаде„; „че образованието им няма да е комерсиализирано, както се случва другаде. И вероятно, защото са убедени, че образованието, което ще получат в Духовната академия, със сигурност ще им послужи за нещо. С което показват, че изначално не са съгласни с тезата на членовете на катедра „Теология“ при ПУ, че образованието при нас няма да им даде качествени знания и съответно – перспектива„.

В своето писмо архиереят уверява обществеността, че Църквата всякога ще уважава светските училища и университети и техните преподаватели и ще бъде всякога на тяхно разположение, за да ги подпомогне. Но… „ако те, светските училища и университети, ще имат нужда от Църквата само, за да демонстрират псевдотолерантност и ще използват православните клирици като декор, то тогава действително и целите и пътищата ни са различни. И, няма нищо лошо, всеки да направи своя избор“, се казва в отговора на митрополита.

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...