Протестно писмо срещу действията на мормоните в Бургас



symvol.org

Отец Захарий Дечев от храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас изпрати протестно писмо до държавни институции по повод действията на мормонски проповедници в храма. Публикуваме пълния текст на писмото.

ДО
ДИРЕКТОРА НА
ОДП БУРГАС

КОПИЯ : СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИА

ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ “НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ”
БУРГАС ПРИ ДАНС – СОФИЯ

КМЕТА НА ОБЩИНА БУРГАС

ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА СОФИЯ

ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В СОФИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА ПО ПРАВА НА ЧОВЕКА И ВЕРОИЗПОДВЕДАНИЯТА КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛЕН ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ ДИСКРИМИНАЦИЯТА

ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ “ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ” ПРИ
МИНИСТРЕСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 
У В Е Д О М Л Е Н И Е

ОТ

СТАВРОФОРЕН ИКОНОМ Д-Р ЗАХАРИЙ ДЕЧЕВ ОТ ХРАМ “СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – БУРГАС
 

 

 

Господин Директор,

Между 08.30 и 09.00 ч. днес – 05.06.2008 год., мормонски представители, мисионерстващи на територията на гр. Бургас, влязоха в храм “Св.Св. Кирил и Методий” с цел извършване на проповедническа дейност вътре в храма. Демонстративно обикаляха вътрешността на храма, където по това време имаше множество вярващи православни християни, които се черкуваха по случай празника – „ Св. Възнесение Господне” / Спасовден/. Това не е инцидентен случай, когато представители на мормонската църква, агитират в полза на своята религия православни християни. По време на светлия църковен празник Цветница те по подобен брутален начин, тикаха в ръцете на чакащите да получат благословение и върбови клонки миряни своите брошури и книги, като ги приканваха да посещават сбирките на мормонската църква.
По време на нахлуването на мормонските представители днес в храма, аз отслужвах утринното богослужение и бях облечен в църковните одежди. Излязох от олтара и най-толерантно ги помолих да напуснат храма. След като ги попитах те православни християни ли са, получих отрицателния им отговор. Казах им, че тук се черкуват само православни християни, а те ми отговориха на сносен български език, че са дошли в Църквата „Да говорят за Христос”, за да проповядват своите идеи и щели да се срещнат със свои приятелки, след което излязоха навън.

Обръщайки се към препълнения храм след няколко минути, забелязах, че мормонските представители отново са се върнали и бяха застанали в дъното на храма. Тогава аз излязох от олтара и застанах на солея пред иконостаса, и пред всички черкуващи се в храма им казах, че мястото им не е тук и ги помолих да напуснат с призива : “Ходете си с мир!”. Те обаче продължиха да стоят и в един момент агресивно тръгнаха към мен. Тогава аз с по-висок глас им казах да си вървят от храма. Настана голям смут и се намесиха млади момчета християни, които сьщо така ги помолиха да си вървят. Едва след това мормоните напуснаха катедралния храм и си тръгнаха.

 

С тази си постъпка представителите на “Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни – мормони” целяха опорочаване на Светлия християнски празник – „Св.Възнесение Господне” и внасяне на смут в богослужението. Убеден съм, че това е тяхно умишлено, съзнателно и провокативно действие с агресивно поведение, което те проявиха в храма за пореден път, като целта им бе създаване и насаждане на религиозна враждебност и нетърпимост. Мормонските представители официално нарушиха религиозната свобода на православните християни, граждани на Република България, а толерантността на българското Православие е неправилно тълкувано в публичното пространство като примирение с наглостта на чуждите нетрадиционни религиозни вероизповедания. По моему е нарушен чл. 164 от Наказателния кодекс, според който проповядването на религиозна омраза, чрез слово, печат или действие, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или поправителен труд. България, като страна – домакин приема толерантно чуждите вероизповедания, но тази толерантност често пъти е криво разбрана, като пасивно поведение от страна на Българската Православна църква спрямо нарушенията на нетрадиционните вероизповедания. Ние сме длъжни да откликнем на призива, отправен от православното съсловие, като проявим отговорност и инициативност, за да защитим правата на православните християни. Според чл. 10 от Закона за вероизповеданията, традиционното за Република България вероизповедание е Източното Православие”, а чл. 7 на същия закон урежда, че свободата на вероизповедания не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица.

 

Предвид изложените от мен до момента факти и в защита правата на православните християни в държавата, настоявам за незабавна реакция от страна на компетентните органи, дори и за екстрадирането на мисионерите – натрапници.

Настоявам за отмяна съдебната регистрация в Република България на “Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни – мормони”.

Отправям официално питане към американския посланик в България : “По този начин ли една религия, която е официална в САЩ, така грубо провежда вмешателство на територията на суверенна държава, в която Източното Православие има историческа и обществена роля?”.

 

Настоявам да предприемете спешни действия за спазване на законодателството в Република България.

05.06.2008 год. За Българската Православна Църква :
гр. Бургас СТАВРОФОРЕН ИКОНОМ Д-Р ЗАХАРИЙ ДЕЧЕВ
ХРАМ “СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – БУРГАС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

13 Отговори

  1. Ангел Небесен каза:

    Каква мерзост! Каква наглост! Каква свинщина е това, моля ви се…! За пореден път се доказа до какви печални резулти може да доведе човек отвръщането от правата вяра. Рестрикции!!!..Каторга!!!..иземване на имущество!!!..публично низвергване!!!…все ще им е малко на тез паразити..
    А сега драги съотечественици да видим „духовността“: настоява за ексдрадиране, за отмяна на съдебна регистрация, цитира се наказателния кодекс, все неща в които „духовността“ не може и не трябва да се меси. Умножете другарки и другари мормонското поведение по хиляда, прибавете „смиреното“ и изтънчено, рафинирано до висша „благост“ православно превъзходство, позоваващо се на светския закон-Конституция за своите права, добавете също така „свещената евангелска акция“ насочена към българските деца (и техните родители), които и хал хабер си нямат от „религия“, но които неизбежно трябва да пиемат нещо по силата на историческата действителност и ЕТО ви го същото НАТРАПНИЧЕСТВО. Всичко опира до мащаба, разликите в принципите е минимална.
    Това, което „свещеника“ изисква от светския закон е собствената му слабост и неспособност да предава духовния. До там се стига неизбежно до всякакъв род верови конфликти; като вината може да се прехвърля напърно основателно и върху двете страни, независимо от „историческата толерантност“ и „традиционност“ на едната от тях.

  2. Рътеп каза:

    може би 40% съм съгласен с теб! Като да не повярва човек!

  3. miglena каза:

    Аз пък мисля, че след като е реагирал така, явно е имал основание да го направи.
    Така е преценил, така е направил.
    И с риск да провокирам свободни разсъждения на тема ред и дисциплина – СВЕЩЕНИКЪТ се грижи за реда в храма.
    Защо не се възмутихте от мормонското желание да „проповядват“ в православен храм? Или то си е тяхно исконно право ?

  4. Idiot каза:

    За еретика, дето се изказва неподготвен, не се учудвам, че така реагира.
    Тия сатанински отрепки трябва да се гонят до дупка. Дигнал се някакъв си варосан пикльо, дето не е залесил още площта под носа си, бучнал табелка, че бил старейшина и си мисли, че дошъл да ми проповядва „Словото Божие“. Къде отиваш, може би? Позакъснял си. С някакви си 1143 годинки. Щото Християнство има в България още отпреди Великата схизма. Може би, ние сме някакви диваци с кокъл в косите. Къде бяха тия отрепки адови по време на турското робство? Търкаляли са се с жените си в харемите си? През това време Православната църква е била истинската опора на народа и духа. Защо вие, деца адови, искате да засаждате нивата с бурени? Не забравяйте какво ще стане с бурените.
    Лично аз съм за нетолерантността към всякаквите там секти, мормони и протестанти. Те нямат заслуги.
    Ангеле паднал, да бъде, поправи мерника, щото не си прав въобще!

  5. wkt каза:

    Прекалено голяма ни е толерантноста, затова разни сектанти ще си раиграват коня както си искат. Чудя се ако това се беше случило в Сръбски или Македонски Православен храм какво ли щеше да им се случи на тези двете мормончета.

  6. radotr каза:

    „Прав“ е Ангел-а. :-)))
    Как си е позволил отеца да изобличава тази ерес. Та това не е никаква любов от негова страна. Нито политически коректно. Срам!!! Вместо това трябваше да ги покани от амвона да си благовестят на спокойствие „евангелието“ от Мормон. После и „Свидетелите“ да поканят, братя сме все пак. Ха ха. :-)))
    И да не забравяме, че изобщо не е важно какъв Христос изповядваме и дали изобщо Го изповядваме. „Любов“ и уважението да си имаме, да си не създаваме ядове, друго не ни е нужно. Така ли е Ангел-е? :-))))
    П.П. Не мога да влеза във форума и да ти отговоря на последния постинг. 🙁
    П.П.П. Помисли внимателно, защо Дон Кихот те нарече “неогностик“. Сериозно!!!

  7. portos каза:

    Време беше някой да се развика! Ей, тези луди, луди бургазлии. Господ да го благослови и укрепи отец Захария. А младите момчета, които са се намесили, да не се притесняват да ги изхвърлят следващия път мормоните и на „циганска люлка“, ако съответните държавни органи не проявят очакваната адекватност.

  8. portos каза:

    ЦИТАТ от radotr:

    Помисли внимателно, защо Дон Кихот те нарече “неогностик“.

    Дон Кихот ли го нарече?? Аз пръв, струва ми се, му сложих диагнозата

  9. radotr каза:

    Може! Тогава даже „диагнозата“ се потвърждава от 2 независими един от друг източника. :-)))) Следователно може да се приема за точна. 😉

  10. Християнче каза:

    Защо си траем, че комунистите са окупирали цялата БПЦ? Не е ли нужно Уведомление и за тях? Защо за комунистити си трае отец Дечев?

  11. portos каза:

    Чака те тебе да поканиш някой комунист в храма в Бургас. И да видиш тогава панаир. Дерзай.

  12. Християнче каза:

    Няма нужда да каня комунист защото почти целия храм и в Бургас се изпълва от православни комунисти като теб. А за панаира знам, че може да го предизвикате навсякъде. Вие сте на всеки километър и сантиметър в България. Спаси ни, Сине Божий!!!

  13. elder каза:

    Никой не може да забрани на когото и да било да посещава православните храмове и още по малко да изгони .Първо да видят собствените си злоупотреби и мизерии и тогава да обсъждат другите.Никой не знае къде е била църквата Ви през турските години ,но всички виждаме къде е сега по барове и долни кръчми,в манастирски оргии и прочие.Ако на тези хора без никакъв морал и ценностна система се надявате Бог да ви е на помощ.