В търсене на художествената логика на иконата



mitrovich-cover1
Със статията на Венета Дякова ви представяме най-новата книга „Основи на църковната живопис“ в каталога на издателство „Омофор“. Мащабният труд на Тодор Митрович може да се закупи с 30% отстъпка на щанд 423 на издателство „Омофор“ на Коледния панаир на книгата в НДК до 14 декември.

В поредицата си книги, свързани с православната икона, издателство „Омофор“ прибавя и поредната – току-що излязлата от печат книга „Основи на църковната живопис“ от Тодор Митрович (превод от сръбски език). Авторът е художник и преподавател по иконография в Белградската академия за иконопис и консервация към Сръбската православна църква. През 2008 г. (тогава като магистър по изкуство) Т. Митрович е участник в Международния иконографски семинар в София.

Книгата на Тодор Митрович „Основи на църковната живопис“ е написана в духа на опитите за семиотичен анализ на иконографското църковно изкуство, разглеждано като своеобразна „знакова система“, поддаваща се на семантично и структурно изследване.

Широката обхватна рамка на книгата (седем глави) предлага на читателя интересни навлизания както назад в хилядолетния живот на уникалното църковно изобразително изкуство, така и в семантичната структура и принципи на иконописното наследство (фрески, мозайки, икони), в зографските практики и методи на старите майстори-иконописци, а също и в художествената логика на средновековното църковно изкуство въобще.

На тази книга можем да погледнем и като на своего рода „наръчник“ – сам авторът я предлага на студентите по църковно изкуство. В поредица страници са обяснени и илюстрирани най-важните етапи и стъпки, подходи, цветови решения и пр. в постигането на иконния образ – според нормите и технологията на средновековните майстори зографи.

Когато вземе в ръце тази книга, читателят ще бъде изненадан и завладян от множество нейни особености: още от образа, който те гледа от корицата; после – от своеобразния стил на авторовия текст, от вертикално разположените по страниците бележки и др. Несъмнено изцяло потопен в прекрасния свят на иконографското художество, сам той и изследовател, и художник на икони, Тодор Митрович балансира между традицията и иновацията, между почитта към старите майстори иконописци с тяхната опитност и изключителни постижения и – тежненията към обновление на иконографския метод, каквито усилия, разбира се, съществуват, но не всякога са безспорни или приемливи. Да споменем тук и вълненията на автора, че храмовото изкуство очаква обновление, разбира се, под санкцията на богословската каноничност на Църквата.

И още едно достойнство на книгата: обилният илюстративен материал от скици, цветови детайли, стенописи, мозайки, икони, идещи от древността на църковното „богословие в образ и цвят“.

Книгата „Основи на църковната живопис“ дава повод за множество въпроси и грижи, за да се запази и пренесе в бъдещето това уникално достояние на Православието – православната икона в цялата й благословена красота и пълноценност, пред която и следващите поколения да могат, гледайки „през образа“, да се покланят на първообразите на светостта.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...