Мария Иванова: С Честъртън „Омофор” следва „здравия разум”


Източник: Евангелски вестник

Днес повече от всякога се чувства необходимостта от заявената искреност на определена позиция, която предизвиква към диалог и търси разкриването на другия.

 – Защо издадохте книгата на Честъртън „Кълбо и кръст”? Не е ли необичайно православно издателство да издава католически автор?

– Джилбърт Честъртън е известен английски поет, белетрист и публицист, оставил забележително творчество в областта на англоезичната литература и публицистика. За нашето православно издателство авторът е истинско откритие като християнски мислител. Той е апологет на християнството от най-новата му история. Първата негова книга, която направихме достояние на българския читател, е „Вечният човек”.

 – Какво точно ви грабна в тази книга?

– Още от първата страница ме грабна неподражаемият стил на Честъртън, начинът, по който те въвежда в една на пръв поглед причудлива атмосфера, въздействаща със своята символика, със своите образи. Нещо повече – книгата не просто въздейства, а директно достига до сърцето на читателя. Няма начин да останеш безразличен. Самият роман „Кълбо и кръст” представлява 20 сюжетни разказа с водещи персонажи на ревностния католик Маклейн и войнствения атеист Търнбул. Финалът на книгата не решава техния спор. Честъртън не дава директен отговор, а оставя отворен спора, очертаващ образа на модерния свят.

  – Интересното е, че в този роман има апологетични елементи, защото спорът между атеиста и вярващия е по въпросите на вярата. Успявате ли вие със своите издания да провокирате дебат в обществото на тази тема?

– Това е нашето желание, но вътрешното ни убеждение е, че подобен обществен диалог би се породил, единствено когато настъпи вътрешна промяна в отделната личност. Това не е процес, който се задейства революционно.
По отношение на медиите бих искала да се обоснова с един интересен анализ на Честъртън за съвременната журналистика: „Една от най-големите слабости на журналистиката като отражение на съвременния живот е, че представлява картина, съставена единствено от изключения. Обявяваме с големи букви, че някой е паднал от строително скеле, но не обявяваме с големи букви, че някой се е качил на скеле. Въпреки че вторият факт е много по-впечатляващ, тъй като свидетелства, че човекът, тази ходеща кула от страхове и тайни, е все още чужденец на Земята, че човекът не пада от скелето, е наистина по сензационно и милион пъти по-естествено, но не може да очакваме от журналистиката да набляга върху постоянните чудеса.”
Всъщност християнството е едно постоянно случващо се чудо с всеки от нас и ако характерът на съвременната журналистика е такъв, ние наистина трудно бихме привлекли траен интерес.
Но според мен автори като Честъртън биха заинтригували журналистката, благодарение на полемичния си стил, с който предизвиква съвременния човек да отговори, да се включи в проблема, който той поставя.

 – В този смисъл много е интересен героят в лицето на Търнбул, един искрен атеист, готов да застане зад своите убеждения и да провокира дебат. Сякаш днес не е модерно да бъдеш атеист. Всеки втори-трети човек на улицата казва, че е християнин…

– Привлече ме образът на Търнбул заради ревността и искреността, с които излага своите убеждения. Когато убежденията ти са поставени искрено и открито, ти имаш възможност да надграждаш. Нещо повече – имаш възможност да предизвикаш другата страна да се разкрие и в същото време и самият ти си да се откриеш за нея. В съвременното общество наистина липсва позицията на изявения атеист. Атеизмът придоби много лица. Интересното е, че можем да го открием дори зад религиозни движения, псевдофилософски и религиозни търсения.
Днес повече от всякога се чувства необходимостта от заявената искреност на определена позиция, която предизвиква към диалог и търси разкриването на другия. Искрено търсещият християнин пребивава в общение, каквото представлява молитвата, той постоянно е в общение с Бог. Това е средата, в която трябва да се общува и с другия, различния от него. В този контекст за мен е изключително важно това, което Честъртън дава като насока – да обявим дуел на безразличния човек, на този, който не желае да изрази своята вътрешна убеденост, своето вътрешно търсене, а то неизменно отвежда към Бога. Съвременният човек не е наясно какво е да си атеист, защото не познава личната си вяра. В този смисъл той е много податлив на манипулации и чужди внушения.

– С тази книга вие излизате извън рамките на православието, като издавате католик. Означава ли това, че могат общовалидни истини на християнството да обединят различните клонове, като православие, католицизъм, протестантство?

– Действително ние, вярващите християни, независимо от принадлежността си към православната, католическата или протестантската общност имаме една обща сфера, един общ проблем, върху който трябва да работим, а именно: да работим за дълбинното осъзнаване на собствената си вяра. Това е единственият начин да се справим с фанатизма. Издателство „Омофор”, избирайки Честъртън, следва линията на „здравия разум” и това изразява издателската ни програма и книгите, с които искаме да насочим читателите да напредват, да осъзнават вярата си като преживян съкровен опит, който те сближава не само с Бога, но и с ближния.

– Какви бъдещи проекти да очакваме от издателството?

– В момента подготвяме празничен Катехизис. Нарича се „Въплътилият се Бог” и е посветен на големите Господски и Богородични празници. Подготвяме и други книги, които предстои да достигнат до читателите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...