Вяра: Свещеници от Дупница скочиха срещу архиерейския наместник




Източник: в. Вяра

Четирима свещеници в Дупница скочиха срещу архиерейския наместник отец Георги Паликарски. Обвиненията на отец Георги Николов, Йоан Ханджийски, Благой Стоянов и Методи Кръстев са за финансови злоупотреби и безконтролно строителство от страна на отец Георги Паликарски. В писмо до патриарх Максим, Светия синод и Министерството на финансите четиримата свещеници описват всички злоупотреби от страна на отец Паликарски и неговата касиерка Йорданка Димитрова. В специално писмо до директора на дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет те настояват да бъде разпоредена незабавна независима ревизия, която да се извърши от ревизори на Светия синод. Според тях има опасност злоупотребите да се прикрият от Светата митрополия.

Отец Паликарски превърна храма в семейна църква. Първата му работа бе да отстрани непослушните църковни настоятели Павел Инкьов, Кирил Сергиев и Стойчо Тевекелийски. В действителност храмът се управлява от неговия председател отец Георги Паликарски и неговата касиерка Йорданка Димитрова. Те двамата заедно със съпруга на касиерката са образували семейна фирма за източване на пари. След като се освободи от старото църковно настоятелство, Георги Паликарски без всякакъв контрол извърши редица покупки в ущърб на храма, 800 евро струва само расото му, доставено от Гърция, се казва в част от писмото.

Обвиненията, които отправят четиримата свещеници, са за ненужни кабинети в канцеларията на отец Паликарски и неговата касиерка, които са били извършени от нейния съпруг. Според тях от четири години не се купуват дърва и въглища, свещениците и богомолците мръзнат, а средства в бюджета на църквата са предвидени за такива разходи.

След като разбра, че няма никакъв контрол, без църковно настоятелство и ревизионна комисия отец Паликарски иззе функциите на енорийските свещеници и се обяви за строител на църкви и манастири. Той обяви, че започва строителство на манастирски комплекс “Света Марина”, в храма “Свети Георги” бе сложена каса за набиране на средства, а книга за даренията липсва, а парите потънаха, се казва още в писмото.

Тези обвинения от страна на четиримата свещенослужители бяха повод отец Паликарски да даде специална пресконференция. Той получи подкрепата на свещениците на селата Джерман, Крайници, Сапарево, Ресилово, Бобошево и на град Сапарева баня.

Ако имах повече власт, нито един час нямаше да са в църквата. Трябва да се вземе скалпелът и да се отстрани язвата. Причината за тези нападки срещу мен е затегнатата дисциплина, която аз наложих след окръжното постановление на Митрополията в София от миналата година. В него изрично бе указано как да ходят облечени свещениците. Не може отец Методи да ходи със златни гривни и червени обувки, останалите негови съмишленици са същите. Отец Ивайло е двубрачен и по канон няма право да служи, но явно си има гръб отгоре. Той е в основата на тези нападки срещу мен и ако имаше поне малко морал, щеше да се снижи като мравка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...