Сега: И вероизповеданията ще се регистрират като партиите


Източник: в. Сега

Вероизповеданията да се регистрират по подобие на политическите партии. Такава идея се обсъжда в парламентарната комисия за правата на човека и вероизповеданията, съобщи пред "Сега" шефът й Огнян Герджиков. Депутатите обмислят да се въведе изискване за лимит на хора, определящи се като принадлежащи към дадена вяра, за да бъдат регистрирани. Такова изискване има и в закона за политическите партии. Идеята е лимитът да бъде въведен с поправки в закона за вероизповеданията. В момента обаче тя е на етап обсъждане и експертна оценка. У нас са регистрирани 87 изповедания, което е много, смята Герджиков.

"Има разум в такова решение", коментира шефът на ресорната дирекцията към МС проф. Иван Желев. Той каза, че в много държави, включително и в ЕС, има подобен режим и той работи. Желев обаче не се ангажира с цифра за това колко би трябвало да са последователите на дадена религия, за да получи тя признание от държавата.

В момента регистрацията на религиозните общности като юридически лица се извършва от Софийския градски съд. По закон е недопустимо да съществуват две или повече вероизповедания с едно и също наименование и седалище. Съдът може да изиска експертно становище във връзка с регистрацията на религиозните общности от Дирекцията по вероизповеданията на МС. Те ще прилагат устав, който задължително трябва да съдържа изложение на верското убеждение и богослужебната практика, начини на финансиране и имущество и др. Софийският градски съд води публичен регистър на вероизповеданията. Местните поделения се вписват в регистър от кметовете на общините.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...