Стандарт: Дядо поп – от врачка до предприемач



Източник: в. Стандарт, бр. 5095

Поп дава обява. Не за реда на службите в черквата си. Нито за темата на поредната си проповед. Съобщава, че разваля магии и лекува.

За такива неща по-рано не само са изхвърляли от Църквата, но и са отлъчвали от нея. Днес обаче духовенството в България се занимава с какво ли не. Пък нали и сам апостол Павел е казал, че има дарби за всичко. И мнозина расоносци от всякакъв ранг и сан откриват у себе си такава дарба – да врачуват, да карат такси, да садят марихуана, да шият раса, да строят СПА центрове. Един митрополит, добре запознат с курса на долара и лева, дори се опита да основе банка, но май Господ не му бе дал достатъчно талант за това.

Баналното оправдание на свещениците в подобни случаи е, че заплатите им са малки. Вярно е. Те може и да не са знаели колко ще вземат, когато са постъпвали в семинариите. Но със сигурност са били наясно с попското битие, като са завършвали. И са имали възможност да си търсят друго житейско поприще, щом отдават предимство на материалното пред духовното. Следователно са се запопили (или замонашили) не с намерението да служат на Бога, а подобно на знаменития герой на Хашек – фелдкурат Ото Кац, са търсили в Църквата място, където по-леко ще прекарат живота си. И ще имат достатъчно време за всякаква странична дейност.

За чудене ли е тогава, че според последното проучване на НЦИОМ общественото доверие в БПЦ се е сринало само за месец с цели 12 процента?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...