Една скромна клевета


Тези дни нова клевета изпълзя от сенчестите места и канализационните отвори на дъното на Интернет. Този път анонимните обитатели на интернет-дъното са се опитали да се захванат с нашия портал и една моя публикация в него.

Предварително се извинявам на читателите на Православие.БГ, че ги занимавам с драсканиците на анонимни клеветници в нета, но тъй като се петни не само моето име, но и реномето на портала, който представлявам, мисля, че истината трябва да бъде обяснена. Не за да отговарям на клеветниците, а от уважение към читателската аудитория на нашия портал.

Личните им нападки срещу мен оставям, естествено, без внимание – едно такова анонимно плюене зад гърба напълно подхожда на страхливци, които се крият зад псевдоними. Да минем към същината: твърди се, че с една дописка, озаглавена "1:0 в пользу раскольников?" ("Едно на нула в полза на разколниците?") в рускоезичната версия на портала, посветена на очакваното през ноември решение на Европейския съд в Страсбург по делото "Инокентий", аз уж съм се опитал да заблудя чуждестранните читатели. От една страна, решението на съда все още не е обнародвано, така че нямало смисъл да се пише нищо, а от друга – в основната, българска версия на портала нямало такъв текст, от което те вадят заключение, че съм бил пуснал специално "дезинформацията" за чужденци – или нещо такова.

И двете твърдения са клевета. Статията в рускоезичната версия не е написана от мен. Тя е превод на статия във вестник "Стандарт", озаглавена "Страсбург присъжда на разколници 134 млн. евро", публикувана на 6 октомври тази година. Променил съм  малко заглавието и съм добавил няколко изречения, за да обясня предисторията на разкола на руския читател, който няма откъде да я знае. Всичко останало е напълно идентично на текста във в. "Стандарт". Подобни материали излязоха и в други български вестници, например тази статия във в. "Монитор". Ако това е "дезинформация", то тя е дело на българския печат. Но аз не мисля, че можем да го обвиняваме в дезинформация. За това, че решението на съда в Страсбург няма да е в полза на каноничната БПЦ, се говори у нас отдавна, и едва ли без основание. Обръщам внимание на читателите и на това, че след заглавието съм сложил въпросителна, т.е. подчертал съм проблематичността на предвижданията на автора. Както се вижда от текста, в него се съдържат журналистически предположения и версии за бъдещето решение на съда, а не точни сведения за него. Статията е публикувана не в отдел "Новости", а в отдел "Коментари", което означава, че тя не е новина, а анализ, коментар. Всичко това е "елементарно, Уотсън", но явно не и за мозъка на клеветниците.

Не е вярно и това, че българският оригинал на статията не се е появил в портала. Той се появи преди седмица като заглавие и линк в карето "Новини" отляво на главното пространство, където излизат линкове към материали от българския печат, подбрани от Пламен Сивов. Всеки посетител на портала преди една седмица можеше да кликне спокойно върху заглавието и да прочете статията от в. "Стандарт". В момента редакционната политика не предвижда дублиране на информация от карето чрез публикуването й на главна страница.

Ако бяха нормални хора, клеветниците биха могли да проучат добросъвестно публикацията и да съпоставят фактите. Те биха могли да завъртят един телефон и да се обадят в редакцията, или да ни пишат на редакционната поща, за да поставят своите въпроси. Но така постъпват почтените хора. "Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?" (Мат. 7:16)

Това е, приятели. Още веднъж се извинявам, че трябваше да ви губя от времето, за да ви занимавам с нечистотии от нашенския Интернет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...