С едни гърди напред


Преди няколко дни в новините по бТВ бе излъчен любопитен репортаж. Историята на възрастна жена, която дарява място за построяване на параклис и го обгрижва. Тази благочестива традиция, за която телевизията разказа, обаче бе съпроводена с меко казано странна картина. Жената облечена в стихар, преметнала орар, с китка и кръст в ръка благослови трапезата и поръси с вода… И се питам, къде беше свещеникът?

Напоследък все по-често ми се налага да отговарям на въпроса на интелигентни жени, защо в Православната църква не се ръкополагат жени за свещеници и да се опитвам да разбера разпалеността, с която защитават аргументите си. Осъзнавам че, този въпрос е естествен за поколението млади жени, което плува като в свои води в новите обществени условия и работи рамо до рамо, а понякога и по-добре от колегите си мъже, а в Църквата вижда само поредната обществена институция, чиято територия все още не е превзета от тях.

Какво бе удивлението ми да видя, че някои вярващи християнки са пристъпили към осъществяване на практика на тези идеи, без да задават "излишни" въпроси и да водят дебати.

Почти във всеки град може да откриете някоя и друга благочестива жена, която сънува, че трябва да построи параклис и успява да убеди суеверни бизнесмени да осъществят това благоначинание.

Постепенно параклисът се превръща в личния храм на благочестивата жена. Тя е тази, която решава към коя енория, към коя епархия, ако щете, ще се присъедини с новопостроения параклис, кой ще е свещеникът (като търсенето напомня много на осигуряване на личен жрец). Защото ако благочестивата жена не открие подходящия духовник се случва нещо ново. И то, разбира се, влиза в новините. Репортаж за празника на личния параклис на г-жа Х…. Макар и претръпнала пред маниера на телевизията да отразява всеки църковен празник като смес от езически и народни предания, все пак бях удивена да видя жената, облечена в богослужебните дрехи на иподякон (предполагам, че високите цени на епископското облекло са възпрепятствали цялостното облечение) с кръст в ръка и китка, досущ като на водосвет да благославя присъстващите и приготвената трапеза.

И ако все още сме много далече от подобен дебат, какъвто се води в Англиканската църква, то поне можем да се похвалим, че сме една жива карикатура на този процес.
За дискусиите, предизвикани от решението на Англиканската църква да ръкополага жени – нищо…. За мнението на католиците – нищо… Православните – нямат такъв проблем…..

Това ново явление, което бТВ изведе наяве с лека насмешка има преди всичко битов характер, а не обществен. Българинът обича празниците и просто са му необходими малко повече атрибути, като място (в случая храм), кръст, вода и китка, важно е да се придаде сакрален характер на събитието. Пък и напоследък така усилено търсим езическите си корени, че вероятно това е възраждане на ролята на древните жрици.
Не мога да погледна по друг на чин на този процес, в който подобно успешно съпреживяване и реализиране на езичество, суеверие, религиозност, бит и култура в контекста на глобалните тенденции за обединяване на религиите за пореден път свидетелства, че сме едни гърди напред.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...