Нов документален филм за изоставените български деца потресе Европа



Български фактор

Документалният филм "Малките фантоми на България" на телевизия "Франс 2" провокира поредния скандал в Европа, свързан с изоставените деца в България. Лентата е гледана от над 4,5 милиона зрители във Франция, Италия и Швейцария.

Авторите Патрис Лортон и Ан Клод Бекет разкриват мизерните условия на живот в Дома за деца с увреждания в сливенското с. Медвен. България, най-бедната страна в Европа, притежава тъжен рекорд – по брой на деца, които живеят в институции, коментира телевизията. Сираци или изоставени, те са невидими за обществото, което все още не е забравило своето комунистическо минало. Децата с физически недостатъци имат най-тежки условия на живот. Специален пратеник се опитва да хвърли светлина върху тези „малки фантоми“.

Заточени в отдалечени селища, децата живеят отхвърлени, но в пълно материално удобство. Стаите са топли, стените са пребоядисани и не липсват нито храна, нито играчки. Как тогава да бъдат обяснени тези тревожни цифри за смъртните случаи. Специален пратеник разследва някои от тези случаи. Оставени сами на себе си, лишени от стимулите и обичта децата умират без възрастните да се вълнуват от това. България след ерата на комунизма запазва най-лошото и най-доброто, както при Бистра, една изключително дейна директорка, която успя да създаде малък остров на човечността в своята институция. Нейните малки обитатели имат късмет и това се вижда. Няколко месеца след идването им някои деца, които страдат от рахит, започват да растат. Какво да се направи с тези малки фантоми? България влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., но Брюксел постави като условие, както и на съседна Румъния, да подобри условията на живот в институциите.

Най-потресаващата част от филма на френските колеги е когато гробарят на селото разказва къде са погребани децата от Дома. В един момент той се хвърля на земята и започва да се удря по гърдите. „Беше страшно, видях как кучета разкъсват труп на дете“, казва той и се държи за главата… В репортажа френският журналисти показва и пресконференция в която участват министрите на труда и социалната политика Емилия Масларова, на правосъдието Миглена Тачева и по европейските въпроси Гергана Грънчарова за проблемите в социалните домове. В края на пресконференцията репортерът пита Масларова: „На какво се дължи високата смъртност в село Медвен?“, на което Малсларова отговаря: „Висока смъртност, нямам такава информация…този френски журналист чул нещо за висока смъртност.. смъртни случаи има навсякъде, и в болниците“. „Масларова си тръгна към София и обеща нов социален дом. Страната обаче няма нужда от пари в този сектор, а от подготвени кадри“, казва още френският журналист.

Миналата година Би Би Си излъчи филм за изоставените деца в България (Bulgaria’s Abandoned Children). В продължение на девет месеца авторката е снимала в т.нар. „Дом за социални грижи“ за деца с умствени и физически недъзи в русенското село Могилино.

Филмът предизвика полемика в България. Белгия обяви, че изпраща експерти у нас, а в Брюксел се състоя повече от тричасова дискусия след като лената бе излъчена в Европейския парламент.

В началото на тази година бе обявено, че домът в Могилино ще бъде закрит. В края на май социалното министерство съобщи, че вече от дома в Могилино са изведени 16 деца и младежи, които са настанени в защитени жилища и центрове за деца с увреждания. До края на годината още пет деца ще бъдат настанени в къща във Варна и ще бъдат гледани в близки до домашните условия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. chaste.tree каза:

    Les petits fantômes de Bulgarie
    Филмът може да се гледа оттук:

    http://envoye-special.france2.fr/index-fr.php?page=reportage&id_rubrique=434