Религиозното образование в Европа: преглед


Този текст е приложение към отвореното писмо на прот. Стоян Махлелиев до Българските медии относно въвеждането на предмета Религия в българското училище

Малта е държава, в която религиозното образование е задължително в началното и основното училище, но децата (младежите) с различни религии имат възможност да избират коя религия ще изучават (98% са Римокатолици и 2% са други). В началното училище часовете се водят от учител, докато в основното учителят трябва да е учител и дипломиран богослов. Няма разлика между частни и държавни училища (различават се според вероизповеданието). Часовете са разпределени в учебната програма наравно с други часове. В училищата се отбелязват седмичната и месечна мeса, както и всички останали малтийски религиозни традиции.

Латвия. За децата от І-ІІІ клас родителите избират дали да изучават децата им eтика или религия (Християнство). От ІV-VІІІ клас има предмет, който се нарича социални науки, в който също е включено изучаването на религия и етика, чиито часове са задължителни. От ІХ клас учениците избират какво да изучават – религия или етика пак като задължителен предмет като част от програмата си. Преподавателите по религия/етика трябва да имат висше педагогическо образование с допълнителна квалификация по религия етика. Преподавателите по религиозно обучение трябва да бъдат назначени от местния епископ.

Австрия. До 14-годишна възраст в училищата е задължително да имат религиозни часове, но въпреки това има възможност родителите да откажат децата им да изучават религия в училище. След 14-годишна възраст учениците решават сами дали да изучават или не религия. Тези, които не изповядват Римокатолическата вяра, могат да изучават етика. В Австрия няма разлика между частни и държавни училища. Обикновено в началните и средните училища са изучават по два часа седмично. Обикновено преподавателите имат педагогическо образование, но в част от часовете преподават и свещеници като специалисти теолози.

Полша. До 60-та година има религиозно образование и след това е забранено от комунистическата власт. По това време религиозните класове се организират към храмовете. След 90-та година религиозното образование се възстановява в началните и средните училища като незадължително. В началните училища решават родителите дали да посещават децата им часове по религия. В средните класове децата взимат решение за часовете. Ако не желаят да посещават часове по религия те посещават часове по етика. Часовете са обикновено по един път седмично, преподавателите са свещеници или монахини, или някой, който има необходимото образование и необходимото разрешение от епископа.

Литва. Религиозното образование се възобновява след като Литва се отделя от Съветския съюз. То е част от предмета етика в училищата. В началните класове са между един и четири часа (І-ІV клас; V-Х; Х-ХІІ клас). То е задължително под форми – етика или религия. За децата под 14-годишна възраст решават родителите им. Обикновено учат веднъж седмично. Преподавателите са теолози с педагогически профил. Задължително е преподавателят да има разрешение от управляващото религиозно тяло.

Германия. Има задължителни часове по религия в държавната образователна система. Учениците могат да избират между етика и религия. Само 7 % са искали да се премахне религията от задължителната програма. Застъпено е протестантско религиозно образование, интер-религиозното образование не е застъпено заради липса на подготвени кадри. Застъпва се и се има предвид глобализацията и нуждата от интеркултурно и религиозно образование.

Гърция. Религиозното образование на децата е задължително в училищата . От ІІІ до VІ клас в началното училище се изучава по два часа на седмица. В гимназиите от І до ІІІ клас редовна форма на обучение се изучава по два часа седмично. Във вечерната форма на образование е аналогично с изключение на ІІІ клас, където се изучава един час седмично. В лицеите религиозното образование е включено в задължителното обучение. От първи до втори клас се изучават по два часа седмично. В трети клас се изучава веднъж седмично.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...