Студенти от Богословския факултет на СУ черпиха опит по социално дело в Дрезден



IMG_0180Първият випуск студенти, който завършва междуфакултетската магистърска програма по църковно социално дело на Софийския университет, почерпи опит за съвременните механизми на социална дейност на практика в Дрезден, Германия. Домакин бе Християнският социален център, който е най-голямото обединение от институции за работа с хора с увреждания в немската провинция Саксония-Анхалт.

Едноседмичното обучение бе осъществено благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Реновабис”. Програмата се състоеше от теоретична и практическа част. Теоретичната бе разработена от ментора на практиката проф. Елизабет Юнеман от филиала в Падеборн на Католическия университет на Нордрейн-Вестфалия. Практическата част включваше запознаване с четирите основни направления на дейност в Центъра чрез посещения на:
– социално предприятие, което предоставя заетост в отделни производствени звена на различни групи хора с увреждания;
– общежитие на работещите в социалното предприятие, където се осъществява и социална групова дейност;
– детска градина за социализиране на деца с увреждания;
– психиатрична клиника към организация „Каритас“.

В разговорите си с ръководителите и екипа на Християнския социален център българските студенти имаха възможност да споделят своите наблюдения, да задават въпроси и да представят идеите си за бъдеща съвместна работа.

Магистърската програма „Църковно социално дело“ стартира през 2013 г. в отговор на актуалната необходимост от специалисти, които да допринесат за засилването на участието на Църквата в социалната дейност на страната ни. Студентите в магистърската програма получават задълбочена теоретична и практическа подготовка както в областта на теологията, така и в областта на социалните дейности.

Завършилите магистърската програма получават подготовка за: оказване на социална и духовно-психологическа помощ на различни нуждаещи се лица и групи, участие в реализирането на съвременния тип социални услуги и развитие на социални проекти с разностранно партньорство, развиване, координация и съдействие в църковно-социалните дейности на Българската православна църква и др.

Ръководители на магистърската програма са проф. дпн Албена Чавдарова от Факултета по педагогика на СУ и проф. д-р Божидар Андонов от Богословския факултет на СУ.

За повече информация: Ивайло Начев (административен секретар), Богословски факултет на СУ, тел. 02/989 01 15, вътр. 15.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...