Св. апостол Андрей Първозвани и свещените реликви в Патра



3076Свети апостол Андрей е първият от Христовите апостоли, който изрича думите: „Намерихме Месия“ и пръв е призван да следва Христа. След Петдесетница апостолският жребий му отрежда да благовестява на Север, из Халкидон и Византион, Тракия и Македония, в района на черноморското крайбрежие и Дунав, а преданието за неговата мъченическа смърт е свързано с гръцкия град Патра.

Патра е третият по големина град в Гърция, на 215 км западно от Атина. Историята му датира отпреди четири хилядолетия, когато той е част от Римската империя. В Патра има две големи църкви, посветени на първозвания Христов апостол: старата църква, построена на мястото, където Христовият ученик намира мъченическата си смърт, и новата църква „Св. апостол Андрей“ – един от най-големите православни храмове на Балканите, който побира до 5500 вярващи за богослужение.

На мястото, където се предполага, че е бил разпнат св. Андрей, днес се издига православен храм – най-старата църква в града. Тя е построена върху останки от стара византийска базилика, която е била срината от турците, а базиликата е била издигната върху руините на античен гръцки храм, посветен на богинята Деметра. Тази най-стара църква в града се намира в непосредствена близост до новия храм. До старата църква може да се види и аязмото на св. Андрей – още едно място, на което вярващите идват да се поклонят. Според преданието именно това е мястото, на което св. апостол Андрей е идвал, за да проповядва Божието Слово.

3078
Новата църква е построена през 1908 г., но е довършвана в продължение на десетилетия и е осветена през 1974 г. Централният купол на църквата се извисява на 46 метра височина, върху него има 5-метров златен кръст, а върху по-малките куполи на храма се извисяват още 12 по-малки кръста. Големият кръст заедно с малките кръстове символизират Христос и дванайсетте апостоли.

3074

3077

Двете най-големи ценности, съхранявани в храма, са светите мощи на Христовия апостол (главата на светеца) и частици от автентичния Андреев кръст, вградени в голям кръст под формата на X, на какъвто според преданието е бил привързан апостола.

Всяка година на празника на св. апостол Андрей – 30 ноември, из улиците на Патра преминава празнично шествие със свещените реликви на Христовия апостол. През 2011 г. светата глава на ап. Андрей напуска за кратко катедралния храм в Патра, за да бъде пренесена в Румъния за поклонение. Първият Христов ученик е провъзгласен за покровител на румънския народ, затова и светинята е посрещната от румънското духовенство и вярващи с особена тържественост. I www.crestinortodox.ro.
3083
3081

3082

 

Превод: Сандра Керелезова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...