Църквата почита паметта на св. равноапостолна Мария Магдалена



Sv. Maria MagdalenaДнес Църквата почита паметта на света Мария Магдалена – жената, която е наречена равноапостолна и в чието житие се казва, че е „проповядвала Христовото Възкресение на самите апостоли: тя била апостол за апостолите!“. Жената, която според свидетелството на евангелист Марк е първият човек, който вижда възкръсналия Господ.

Именно с нея са свързани думите на свети Григорий Богослов – че жена е приела първата лъжа от устата на змията, и жена от устата на Самия Възкръснал Господ първа чула радостната истина; така същата ръка, която разтворила смъртното питие, подала и чашата на живота…

Според преданието св. Мария Магдалена проповядвала Евангелието из Египет, Сирия и Рим. От Рим тя пристигнала в Ефес, за да помага на св. Йоан Богослов, където живяла до своето успение. Била погребана в една пещера в Ефес, която се превърнала в поклонническо място за християните. През 899 г. мощите й са преместени в Константинопол в манастира „Св. Лазар“.

Известно е, че днес част от мощите на равноапостолната Мария Магдалена се съхранява от монашеското братство на светогорския манастир „Симонопетра“. Става дума за лявата ръка на светицата, която според свидетелствата се е запазила със сухожилията и кожата, от нея се излъчва благоухание, а докосвалите се до светинята уверяват, че тя е топла дори и през зимата.

Според светогорските свидетелства закрилата на светицата чрез нейните свети мощи е избавила манастира от застрашителни горски пожари и други природни бедствия.

Sv. Maria Magdalena_moshti

Лявата ръка на св. Мария Магдалена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sv. Maria Magdalena_moshti

Литийно шествие на братството на манастира „Симонопетра“ с мощите на св. Мария Магдалена

Manastir Simonopetra

Светините на манастира „Симонопетра“: частица от светия Кръст, лявата ръка на св. Мария Магдалена, частици от мощите на света Анна, майката на Св. Богородица, и на св. Пантелеймон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sv. Maria_Magdalena_moshti

Поклонение пред светите мощи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christodoulos of Athens

Гръцкият архиепископ Христодул (1939-2008) пред мощите на св. Мария Магдалена

 

 

Снимки: www.doxologia.ro/монах Теодосий Симонопетритски

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...