В Румъния започнаха тържествата в чест на света Петка



Iasi На 12 октомври Лимасолският митрополит Атанасий пристигна в румънския град Яш по случай празненствата в чест на св. Петка Търновска. Той донесе за поклонение частица от мощите на св. Неофит Затворник Кипърски. Ковчежето с мощите на светеца бе положено до мощите на св. Петка в катедралния храм на Яш за поклонение.

Неофит е един от най-обичаните светци на Кипър, пустинник от 12 век, който бил на 24 години, когато се затворил в пещера и там преживял 60 години. На няколко километра от Пафос, на мястото, където се е подвизавал св. Неофит, е построен манастир, носещ неговото име.

Известно е, че около деня в почит на св. Петка – 14 октомври, в Яш се стичат хиляди вярващи не само от Румъния, но и от други балкански страни, за да се поклонят пред мощите на светицата, които се съхраняват в катедралата на града.

Снощи през улиците на Яш премина и внушително литийно шествие с мощите на св. Петка Търновска и св. Неофит Кипърски, в което се включиха стотици свещеници, монаси и миряни. Начело на шествието бяха митрополитът на Молдова и Буковина Теофан и Лимасолският митрополит Атанасий.

Реликвата от Кипър ще остане за поклонение в Яш до 15 октомври.

Mitropolit Atanasii

Sv. Petka_moshti

Sv. Neofit_moshti

Iasi

Sv. Petka_poklonenie

Shestvie_Iasi

Снимки: www.doxologia.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...