Еладският архиепископ Йероним иска по-толерантна Църква



ekathimerini.com

Предстоятелят на Еладската православна църква архиепископ Йероним се дистанцира вчера от позицията на гръцкия Синод, който миналата седмица определи съвместното съжителство без брак за "проституция", като заяви, че Църквата трябва да бъде по-непредубедена и по-малко морализираща.

"Църквата е това, което Христос желае тя да бъде, не това, което хората желаят да бъде", каза архиепископ Йероним пред християните в катедралния храм на гр. Каламата. "Ние създаваме впечатлението, че ролята на Църквата е да принуждава хората да бъдат добри", каза той. Архиепископ Йероним приведе примера на св. Дионисий от Закинтос, който достигнал светост, въпреки че съгрешил, като укрил един престъпник.

Изявлението на Светия Синод, явно повлияно от Солунския епископ Антим, беше реакция срещу плановете на гръцкото правителство да прокара закон за съвместното съжителство, който дава същите права на двойките, които живеят заедно, като на тези, които са сключили брак.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. faf каза:

    И Гръцката Църква има своя луд,Антим Солунски,като никито Пловдивски.Те са и бизнес партьнори.За разлика от нашата продънена кошница наречена БПЦ гръцките братя могат спокойно да връчат заповед за уволнеие на този или онзи владика.Особено за онези с психо отклонения.които си служат с Църквата единствено като с разменна монета.

  2. Дон Кихот каза:

    Палюшев в ролята на богослов-икуменист. – http://pavel.bloghub.org/

  3. timoti каза:

    абе то и никито и антим май имат най-големия автопарк в поместните сестрински Църкви.Що да не въртят бизнес щом ги влече.Виж каква голяма социална дейност развиват.Никито всеки ден ходи до домове за сираци да дава скромна лепта от малката си заплата,даже понякога събира бедни в митрополията да ги хрании облича!!!!!едва свързва двата края а ти го хулиш. Виж как умее да хапе и да пръска отрова(даже черната мамба му завижда),свеки ден е отворен за миряните,винаги имат достъп ди владиката…..
    калко хубаво би било да е така, нали?

  4. Orangecounty каза:

    Ne moze da si izmisliame sami religia kogato ni se priiska i kakto ni se priiska zashtoto tova bi bilo ne viara v Bog,a prosto nash izmislen moral i nishto poveche.I kato sledvame sebe si, a ne Boga mnogo veroiatno e da sgreshim.