Религиозният шестоъгълник на Тръмп



westiugolnikПървите крачки на един политик практически винаги разкриват истинската му същност. Особено тези с религиозна, символна натовареност. Ето защо особено важно е да обърнем внимание на първите публични жестове на новоизбрания американски президент Тръмп. Наскоро стана известен списъкът на религиозните дейци, които той е поканил на своята традиционна „молитвена закуска“ в чест на встъпването си в длъжността президент на САЩ. 

И тъй, на 21 януари в чест на встъпването му в длъжност молитви към Бога ще отправят шестима клирици от различни християнски и нехристиянски деноминации. Цялото мероприятие ще продължава три дни, от 19 до 21 януари, съобщава в. Washington Post.

Както съобщава организационният комитет, в церемонията ще участват  кардинал Тимъти Долън, евангелистът Франклин Греъм, равинът Марвин Хиър, афроамериканецът епископ Уейн Т. Джаксън, преподобният Самюъл Родригес и пасторката Пола Уайт.

Обикновено американските президенти подбираха един-двама кандидати за това мероприятие, но Тръмп изпъкна с това, че избра цели шестима клирици.

Самюъл Родригес

Самюъл Родригес

Първият равин, който ще участва в тържества от този род след президентската церемония на Роналд Рейгън през 1981 г., е равин Марвин Хиър, основател и действащ ръководител на Центъра ”Симон Визентал”. Той е известен с либералната си позиция по една от най-важните теми на Тръмп по време на предизборната му кампания – въпроса за имигрантите. Хиър рязко осъди обещанието на Тръмп да забрани временно на всички мюсюлмани достъп до територията на САЩ. Въпреки това обаче Хиър се изказа похвално за бъдещото президентство на Тръмп: „Сигурен съм, че президентът Тръмп ще се труди за доброто на Америка“

Също и поканеният на церемонията католик, кардиналът Тимъти Долън, се изказваше критично за предизборните обещания на Тръмп. И той критикуваше Тръмп заради желанието му да ограничи имиграцията. Заедно с това той също с удоволствие прие поканата, изразявайки надеждата си за едно „правилно“ управление на Тръмп. Долън ще бъде първият католик, участващ в церемонията на встъпването в президентска длъжност след тази на Джими Картър през 1977 г. 

Основателят и лидерът на най-голямото испаноезично евангелско движение в САЩ Самюъл Родригес беше включен в списъка на участниците също въпреки изказванията му срещу позицията на Тръмп по имиграцията и ред други въпроси.

Родригес се гордее с това, че от 30 до 40 процента енориаши на „испаноезичните евангелически църкви“ в Америка са нелегални имигранти.

Пола Уайт

Пола Уайт

По по-друг начин изглеждат нещата с още една от поканените участнички в церемонията – Пола Уайт, пасторка на общността New Destiny Christian Center. Ръководейки масовите молитви във Флорида, тя помогна на Тръмп да осъществи срещата си с около сто „евангелски лидери“ през юни 2016 г. Наричат я ”един от водещите духовни наставници на новоизбрания президент”.

Като се имат предвид либералните позиции на изброените клирици, възниква сериозно съмнение в това, че Тръмп е тъкмо този консервативен протестант, за какъвто се представя. Възниква съмнение и в това, че той възнамерява да изпълни предизборните си обещания в много отношения, например за нелегалната имиграция, след като е подбрал толкова убедени нейни привърженици.

Уейн Джаксън

Уейн Джаксън

През септември миналата година Тръмп посети международната църква Great Faith Ministries в Детройт, чийто пастор е Уейн Т. Джаксън. Проявявайки либерална политическа коректност, Тръмп покани този чернокож проповедник на своята президентска церемония. Джаксън е роден в многодетно пасторско семейство. Баща му, Бишоп Уейн Тимъти Джаксън, е главен пастор на Great Faith Ministries International и автор на редица книги.

Другият поканен на церемонията проповедник – пастор Франклин Греъм – е консервативен протестант. По-рано той вече участваше в церемонията в чест на избирането на Джордж Буш-младши през 2001 г. Син на прочутия президент на „Евангелската асоциация“ Били Греъм, Франклин подкрепяше категорично Тръмп по време на неговата предизборна кампания. След скандала с грубите изказвания на Тръмп за жените през 2005 г., когато мнозина републиканци изразиха своето възмущение, а Тръмп се извини, Греъм написа в своята страница във Facebook:

„Грубите коментари, направени от Доналд Дж. Тръмп преди повече от 11 години, не могат да бъдат оправдани, както, впрочем, и безбожната програма на Барак Обама и Хилъри Клинтън“.

Франклин Греъм

Франклин Греъм

Греъм е образцов баща на семейство, което в условията на развратното ни съвремие е вече силна постъпка. Франклин и жена му Джейн имат четири деца и един внук. Франклин Греъм е строг привърженик на вярата и моралните устои, противник на разтлението на обществото, изказва публично симпатиите си към Русия, в която вижда последна опора срещу антихристиянските сили в света. По време на едно от посещенията си в Москва Франклин Греъм заяви следното:

„Нашата страна (САЩ – бел. авт.) става все по-секуларна, все по-безбожна, тя изхвърля Бога от правителството, изхвърля Го от образованието и училищата. Ние ставаме свидетели на това как в Америка изчезват много религиозни свободи“.

Спорове предизвика обстоятелството, че на церемонията ще пее т. нар. „Мормонски табернакален хор“. Американските протестанти, към които принадлежи Тръмп, никога не са смятали мормоните за ”свои”, смятат ги за твърде чужди на християнството, и с основание. Наскоро в щата Юта, където доминира тази секта, беше дори разрешено многоженството. 

Така че и този маловажен на пръв поглед, но твърде символичен жест с поканата на мормонския хор на президентската церемония на Тръмп, всеки детайл на която е внимателно обмислен, предизвиква недоумение. | ren.tv

Превод (със съкращения): Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...