Среща на вселенския патриарх Вартоломей с френски журналисти



Източници: InfoCatho, AJIR

При среща с журналисти от френската асоциация AJIR (Association des journalistes d’information religieuse – Асоциация на религиозните журналисти), вселенският патриарх Вартоломей е изразил съжаление, че православните вярващи нямат „пълните права на турските граждани”. Той е изредил ограниченията на свободите им, като например религиозното образование, отнемането на църковните имоти, непризнаването на статута на юридическо лице на Църквата, присъстваща по тези места вече 17 века, както и факта, че за патриарх може да бъде избиран само турски гражданин.

Последната точка, е пояснил той, „ще представлява сериозен проблем в бъдеще”. „Да се надяваме, че с ориентирането на Турция към Европейския съюз тези проблеми ще се решават един по един”, – е изразил надежда патриархът.

Според него, малцинствата не представляват заплаха за страната, в която живеят, а богатство. Патриархът търси права, „нищо повече”. „През 1923 година, в зората на Турската република, православните гърци са били 180 хиляди души, а днес сме между 4 и 5 хиляди… Защо?”, – се пита той.

Патриарх Вартоломей е дал примера с православната семинария на остров Халки, недалече от Истанбул, закрита по заповед на турските власти през 1971 година, и чието повторно отваряне е отказано за пореден път. „Закривайки училището, правителството наруши Лозанското споразумение и принципа на религиозната свобода, който важи за всички”, – е изказал съжаление архиереят, наричайки закриването „продължаваща несправедливост”. Действително, за да изпълни исканията на Европейския съюз и Съединените американски щати, през последните дни турското правителство представи няколко спешни мерки пред Турския парламент. Сред тях беше и възможността за възстановяване дейността на православната семинария в Халки. Парламентът обаче отхвърли проектозакона. 

Оценявайки предстоящото посещение на папата в Турция като показател за възраждане на религиозната свобода, вселенският патриарх е изразил задоволството си, както и от това на германския канцлер Ангела Меркел на 5 и 6 октомври. Той е отбелязал, че в Германия има много турци и е подчертал, че „те имат всичката свобода да строят джамии, да учат децата си на своята религия, да работят и да придобиват германска националност”. Германия, по неговите думи, „зачита принципите на религиозна свобода и правата на човека, също както всички европейски страни”, затова „членовете на Съюза искат и турското правителство да зачита тези принципи”. Патриарх Вартоломей е съобщил, че той също трябва да се срещне с Ангела Меркел.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...