Хиляди се събраха на Православна младежка среща в Букурещ



P1060455Между 1 и 4 септември се проведе едно от най-мащабните събития в православния свят за тази година – Международната среща на православната младеж в Букурещ.

Вече от няколко години Румънската православна църква е инициатор и домакин на събитието, което всяка година с подкрепата и на управници, и на частни спонсори, се провежда в различен град на северната ни съседка и събира хиляди вярващи млади хора от целия свят. В тазгодишната среща взеха участие над 2000 младежи от над 16 държави. Сред тях бяха и десетима участници от България по инициатива на групата „Православна младеж“.

Форумът даде възможност на младите българи да поговорят за вярата си, да обменят идеи и да създадат нови приятелства най-вече с емоционалните представители на Полша и съседна Сърбия, но и да се срещнат с младежи, дошли от по-далеч: от Ирландия и Грузия, от Сирия и Египет, от Великобритания и САЩ…

Събитието бе впечатляващо не само с броя на участниците, но и с включването на над 400 доброволци в него – млади румънци, които направиха така че гостите от чужбина и младежите от другите румънски епархии да се чувстват като у дома си в румънската столица. А вместо да се изнервят от блокираните зони в града през тези четири дни, заради шествията по централните улици и колоните с автобусите, предвидени за младежката среща, жителите на Букурещ се радваха на вярващите младежи.

Един от акцентите в интензивната програма на форума бяха уъркошоповете, в които младите хора имаха възможност да обсъждат помежду си различни актуални проблеми, свързани с духовния живот. Някои от темите провокираха и по-разгорещени дискусии, като например дали корените на Европа са християнски или това от съвременна гледна точка изглежда само мит; с какви дейности и послания могат да бъдат привличани към Църквата млади хора, които не са вярващи; какви са проблемите, свързани със сексуалното възпитание на младежите и др.

През всичките дни на форума Румънският патриарх Даниел споделяше радостта си от срещата с младите християни като присъстваше на по-мащабните срещи в програмата и вдъхновяваше със словото си. В своето приветствие към младежите той цитира една мисъл на обичания от румънците старец Арсение Папачок – ако в младостта си допуснеш мъничко от мъдростта на старостта, в старостта си ще имаш много от силата на младостта .

В заключителния ден на събитието патриарх Даниел отслужи тържествена света Литургия в съслужение с архиереи от Вселенската, Антиохийската и Александрийската патриаршия. Мястото на богослужението бе пред новостроящата се, внушителна по своите размери катедрала на Букурещ, която се очаква да бъде завършена през 2018 г. Фактът, че за първи път на това място се събират хиляди млади хора в името на Христос Румънският патриарх разчете като знак: „Така, както тази катедрала е в процес на изграждане, така и младият човек е в процес на изграждане и времето за духовни промени тепърва е пред него…“.

През 2017 г. домакин на Младежката среща ще бъде румънският град Яш, където се пазят мощите на света Петка Българска.
Представяме ви и репортаж в снимки от събитието…

P1060370

Прекрасната Алекса бе всеотдайният отговорник за българската група. Тя е студентка по стоматология в Букурещ, но натоварената й програма не й пречи да се включва в християнски доброволчески инициативи – освен за този младежки форум, всяка седмица Алекса отделя по няколко часа от времето си безвъзмездно да преподава английски и да помага в уроците на момиче от социално-слабо семейство в Букурещ.

P1060384

Обядите и вечерите са и време за размяна на впечатления от преживяното…

 

P1060408

На втория ден от срещата в една от най-големите концертни зали на Букурещ се проведе конференция, посветена на християнската младеж, на която присъстваше и патриарх Даниел.

P1060427

Беседа пред младите изнесе румънският духовник и богослов – дякон Сорин Михалаке (очаквайте скоро пълния текст на беседата на български), последвана от дискусия, провокирана от въпроси на публиката. Сред въпросите, които вълнуваха младите, бяха: „Как да отговаряме на хората, които остро критикуват и дори отправят обиди към Църквата?“; „Всичко описано в Библията ли е исторически факт, като потопа например?“; „Да намериш правилния брачен партньор дар от Бога ли е или е изцяло личен избор?“, „Как да убедя приятеля си, че изповедта е важно нещо“ и др.

P1060436

Част от българската група със знамето на България – на шествието със свещи по улиците на Букурещ…

P1060455

P1060468

P1060474

В Букурещ има достатъчно книжарници за православна литература, където можеш на спокойствие да почетеш вдъхновяващи мисли в уютна атмосфера…

P1060512

Участниците в младежкия форум се поклониха пред мощите на свети Димитър Басарбовски (покровителя на Букурещ, чиито корени са от България).

P1060521

Специално за участниците в Младежката среща в т. нар. Парк на младежта в Букурещ се проведе концерт с участието на румънски поп и рок изпълнители, сред които известният с хитовете си и в България Smiley, Елена Георгиу и др.

P1060518

Много отци останаха на концерта заедно със своите млади енориаши…

P1060532

Поздрав за младите православни от България от група момчета и момичета от Румъния, Сирия и Полша.

P1060525P1060540

P1060536

Проповедта на Румънския патриарх пред младите хора бе посветена на притчата за немилостивия слуга според евангелското четиво за неделния ден (4 септември)…

P1060550

Част от българската група взе свето Причастие… 

P1060553P1060551

Снимки: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...