Петчленно семейство с достойнство се бори за оцеляване



p1010284Пред прага на мразовитата зима, в кампанията „Виждам те“ ви срещаме с Гинка Димитрова, самотна майка на четири деца. Петчленното семейство живее в дом, състоящ се от малък хол и кухня, към център за временно настаняване в столичния квартал Люлин.

В люлинския блок, където се помещава центърът, властва мръсотията и трагичната занемареност. Жилището на 35-годишната жена обаче е същински оазис на чистота, хармония и уют сред витаещия наоколо дух на гетото. „Благодарна съм, че днес имаме покрив над главата. Не се притеснявам от това, че съм ромка, но в бъдеще не искам децата ми да израснат в тази среда, която е тук, за тях си представям съвсем друг живот“, споделя майката.

След като системно претърпява физическо насилие, Гинка се решава да напусне първия си мъж, от когото има дъщеря. Известно време след това среща Цецо, вторият й мъж, за когото казва, че е нейната сродна душа и от когото има две момчета – Йордан (ученик в трети клас) и по-малкия Давид, който догодина ще е първокласник. След четири тежки операции обаче, съпругът на Гинка си отива, покосен от мозъчен тумор. Няколко години по-късно тя прави компромиса да се събере с първия си мъж, но надеждите й, че се променил, бързо залязват. Дотолкова, че изминалото лято се налага за един месец да потърси заедно с децата си убежище в кризисния център на „Асоциация Анимус“. Раздялата между двамата е окончателна, но като резултат на подновената им за кратко връзка се ражда четвъртото дете на Гинка – Стефчо, който днес е на 1 година и 3 месеца.

p1010282

„Въпреки всичките ми проблеми, благодаря на Господ, защото Той никога не ни е изоставил, никога. От дете ме пази и не ме оставя в беда. Винаги ме е дарявал със светлина и мъдрост. Наистина, аз съм учила до четвърти клас, което е нищо, но знам, че Бог ми дава мъдрост, за да се справям и да продължавам да се боря в живота“, казва тя. Силният дух на Гинка и усилията й да отглежда децата си по начин, по който ежедневието им да не е белязано от ужасни лишения, обаче се сблъскват с непосилно трудни обстоятелства. Днес самотната майка отглежда четирите си деца с пенсията от общо 180 лв. (която получават Йордан и Давид, заради покойния си баща) и с надницата, която взема от ангажимента си два пъти седмично да почиства столична книжарница. Нейната най-голяма тревога е, че не може да осигурява на децата си питателна храна, дрехи и въобще нормални условия, за да ходят на училище. „Парите не ни достигат за храна, а пък камо ли за други неща, които децата искат. Ето например Данчо иска да ходи на футбол, за който всеки месец таксата е 20 лева“, обяснява Гинка.

Ето защо кампанията „Виждам те“ отправя призив за помощ към всеки, който иска да подкрепи Гинка и нейното семейство – с храна, дрехи или финансови средства. Младата жена с надежда очаква и предложения за работа, свързани с почасово почистване на офиси или частни домове.

Шанс за живот на децата си, различен от нейния, самотната майка вижда в образованието. Затова и една от сериозните й грижи е как нейната 18-годишна дъщеря Донка успешно ще продължи обучението си. Момичето учи в столичната Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“. „Вече трябваше да завършвам, но пропуснах две години по финансови причини… Нямах учебници, от които да уча и т.н. Но хората около мен, учителите, особено моята класна, много ме подкрепят, и правят всичко възможно, за да ми помогнат… Знам колко й е трудно на мама, защото тя се грижи сама за нас. С каквото мога й помагам и следвам целите в живота си – искам да завърша, да стана самостоятелна и да не завися от никого“, казва тя. Едно от желанията на Донка е, когато стане 11 клас, да е сред избраните, които заминават, макар и за кратко, на практика в чужбина – в Милано, Лондон или Париж. Преди обаче да дойде този момент, обучението й е изправено пред сериозно изпитание. За да участва активно в ежеседмичните практически часове в училище, тя трябва да се сдобие с някои „оръдия на фризьорския труд“. Сумата, която е нужна за тяхното закупуване, е непосилна за семейството на Донка. Затова и публикуваме списъка с най-необходимото за фризьорската практика на Донка, с надеждата да откликнат дарители, независимо дали става въпрос за помощ под формата на финансови средства или на предметни дарения:

– сешоар със силна въздушна струя (по възможност професионален);
– два броя фризьорски ножици (една за филиране и една за подстригване);
– машинка за подстригване;
– ретро преса за коса;
– керамична преса за изправяне на косата;
– ролки за къдрене;
– пелерина за клиента и фризьорска престилка;
– шест броя фризьорски щипки;
– фризьорски пулверизатор за вода;
– комплект професионални фризьорски гребени.

Ако искате да подкрепите Гинка Димитрова и нейното семейство, можете да направите финансово дарение по сметката на фондация „Покров Богородичен“: Райфайзен банк ЕАД, клон 4, IBAN: BG92RZBB91551067092215, BIC: RZBBGSF. Ако желаете да направите дарение под формата на дрехи или хранителни продукти, обадете се на телефони (02) 987 1655, 087 980 9114, или пишете на адрес pokrov.iseeyou@gmail.com.

Повече информация за кампанията „Виждам те“ на Фондация „Покров Богородичен“ ще намерите тук:

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...