Кандидат-студентски бисери 2006



Източник: Звездопад

Рилският манастир и всички подобни по това време гъмжат от дупки, ниши и скривалища за въстаниците.
* * *
Борбата за църковна независимост е успешна, защото атеизмът все още е само на теория.


* * *
Макар според Ботев свободата да не ще мотика, а Караджата, не е точно така. Има сведения, че Стефан Караджа е ходел често на църква и е подкрепял борбата за нейната независимост.
* * *
Независимата българска църква забива първия гвоздей в ковчега на робството.
* * *
Самият Левски влиза в историята направо от манастира, където разцъфтява неговата мъжественост.
* * *
Духовното възраждане на българите може поетично да се сравни с пубертета на юноша, а държавността – с неговата зрялост.
* * *
Три елемента взаимно се преплитат в борбата за независимост: църква, училище и държава. Те формират живописната шевица на националните борби.
* * *
В пейзажа на националното освобождение рязко изпъкват краските на българската духовност. Макар облечени в черно, монасите оставят ярки следи от делото си.
* * *
Като ходят на килийно училище, децата се възползват едновременно от просветния и образователния поток на борбата. След време ги смесват в коктейла на въстанието.
* * *
Неофит Бозвели е родоначалник на българско църковно въскресение и мечтае да пренесе опита си по други земи.
* * *
Нещо куца в подготовката на освобождението и това е липсата на християнска идентичност.
* * *
От борбата за независима църква и днес можем да се поучим, че духовността не е въпрос на икономически разчети, а народно дело.
* * *
Иларион Макариополски блести с жестокия плам на полуреволюционната си дейност.
* * *
Възраждането стърчи като величествен обелиск сред сивите кубета на историята.
* * *
В железобетона на турското владичество има една мека част – мързелът на Осман Паша.
* * *
И днес корупцията е основен проблем на обществото, но тогава положението е нетърпимо. Това обаче се оказва добре дошло за богатите патриоти, които бързо напипват ахилесовата пета на империята.
* * *
Антим Първи се отличава със строгост и целенасоченост, която и днес личи от портрета му.
* * *
Поради липса на бърза връзка помежду си, борците за църковна независимост използват различни пратеници и пощенски гълъби. Това обаче е проблем през размножителния период, когато не било изключено да се изгубят по пътя.
* * *
Голямата разлика между монах и свещеник е в безженството.
* * *
Класика в жанра е султанският ферман за независима църква.
* * *
За времето си е истинска революция да пропуснеш и едно име в богослужението, пък макар и на най-малкия светец. А нашите герои пропускат името на партриарха.
* * *
Екзархията е перлата в короната на българското възраждане и свобода.
* * *
Който ходи при гръцки еретици, му се налага глоба или обществен труд на ползу роду.
* * *
Всичко хубаво си има край, така било и с църковно-националното движение. То тръгва, набира скорост, но тя скоро е убита от инерцията на успеха.
* * *
Когато мислим за Неофит Бозвели, ни обзема паниката, че не можем да вземем примера му и да го забием в очите на днешните създатели на човешки гнет.
* * *
Султаните често се заседяват в своите покои, наобиколени от наложници и съпруги. Това, разбира се, е било известно на нашите възрожденци. Ето защо те го използват в полза на род и отечество, като уцелват подобни моменти на разнеженост, за да поставят своите искания.
* * *
Шедьовър на борбата за църковна независимост е църквата в Панагюрище. Тя впечатлява със смесването на стилове, което днес бихме нарекли кич, но за тогавашните разбирания си е било цяло изкуство.
* * *
Младите ни възрожденци се черпели с комка преди събрание. Имали си доверени свещеници, които забърквали червено вино и хляб. Цялата технология се пазела в тайна, но е достигнала до нас благодарение на това, че във всяко племе си има предател.
* * *
Борбата за независима църква се смесва с революционните настроения на нацията чрез пречастието, което всеки бил длъжен да вземе преди битка. Който не вземе пречастие, може да се прости в живота си, още преди да го е стигнал коршум, заплашвал войводата.
* * *
Всичко си има цена, а което не се купува с пари, се купува с много пари. Тази поговорка родил народът по време на църковното национално движение. Тогава сухата пара играела голяма роля при строежа на храмове.
* * *
Супер голям успех е изграждането на българска църква в Истанбул. Тя е цялата от желязо и сега е подложена на ръждясване, но за тогава е била интересно творение.
* * *
Гърците се намесват в нашето православие чрез своята пошла иконопис, срещу която се борят иконоборците на възраждането.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...