Даровете на свети Симеон Стълпник



Simeon-Stalpnicul-Coman-si-Chituc-INДнес – в първия ден от  църковната нова година, вярващите си припомнят за духовния подвиг на свети Симеон Стълпник, първия монах в историята на християнството, който се е подвизавал на един стълб.

Свети Симеон се родил в 357 г. в област между Сирия и Киликия. Той прекарал на стълба няколко десетилетия. Блажено починал на 103-годишна възраст – в 460 г.

Неговият съвременник Теодорет Кирски разкрива повече за аскетичните усилия и благодатните дела към ближните, които сторил преподобният: „Съветвайки хората по два пъти дневно, той насищаше слуха им с думи за Божията благодат и ги просвещаваше за учението на Светия Дух. Окуражаваше ги да вдигнат глава и да обърнат поглед към небето, да полетят, да се отлепят от земята и да търсят Небесното Царство, да се боят от ада и да се отвърнат от земното, като очакват с нетърпение бъдещия живот. Надарен с харизма и разум, той взимаше мъдри решения…

Денем и нощем до деветия час се молеше. След деветия час проповядваше първо Божието учение на тези, които са дошли при него, и едва след това изслушваше проблемите им. Някои изцеляваше, на други разрешаваше споровете, когато се караха помежду си. С приближаването на залеза, той отново започваше да се моли.

Понякога се бореше с езичеството на елините, друг път пък спираше дързостта на юдеите или пък изобличаваше и разпръскваше лагерите на еретиците. И всичко това той вършеше или като изпращаше писма на императора, или като внушаваше на онези, които имаха власт, усърдие за божественото, или като даваше кураж на Божиите пастири да се грижат повече за паството си.“

Eто и две от многобройните чудеса на преподобния Симеон, с чиято помощ мнозина са открили истинската вяра…

В един град някъде в Палестина един езичник бил толкова гърбав, че главата му се опирала в гърдите му и не можел да я върти настрани. След като негови приятели чули за чудесата на св. Симеон Стълпник, те отишли при него и го помолили да излекува приятеля им. Страдащият бил с тях и той започнал да го моли със сълзи на очи и да вика толкова силно, че преподобният не бил в състояние да се моли за него. Езичникът, мислейки, че монахът лекува със собствената си сила, го молел да положи ръка на главата му, защото бил убеден, че така незабавно ще бъде излекуван. Преподобният обаче му казал:

– Аз съм един обикновен и грешен човек. Ръката ми няма никаква особена сила. Твоето желание ще се изпълни само ако Господ благоволи, защото само Той има силата да изцелява. Никой не може да лекува без Божията воля. Вярвай във всесилието на истинния Господ, на Твореца и Вседържителя на света и ще получиш помощта Му.

Тогава прегърбеният човек престанал  с виковете и оставил преподобния да се моли необезпокояван. И веднага след като свършили молитвите му, станало чудото. Човекът се изправил, застанал абсолютно прав и започнал като дете да подскача от радост. След това отворил торбите, които носел със себе си, и предложил на благодетеля си ценности от злато и сребро. Преподобният не обърнал внимание на даровете, а му казал:
– Ако искаш да ми благодариш, приеми истинската светлина! Кръсти се, за да получиш опрощение. И още – освободи слугите си, за да освободиш и собствената си душа от игото на сатаната.

Излекуваният човек с голямо желание направил всичко каквото му казал светията и радостен се върнал в крепостта си.

* * *

Един персийски велможа бил много нещастен, защото единственият му син бил парализиран и от петнадесет години бил прикован към леглото. За това той изпратил един епископ при преподобния.

– Вземи тези парчета плат, които си донесъл – така, както са опаковани и си върви с мир. На входа на града слез от коня, дръж тъканото платно пред гърдите си и продължи пеша и мълчешком пътя си, до къщата на човека. Когато влезеш в къщата му, покрий детето с това платно и му кажи: „Симеон грешният ти заповядва – в името на Господ Иисус Христос, стани!

Епископът тръгнал към дома и направил всичко точно така, както му бил заръчал преподобният, и след като покрил детето с платното, то веднага станало на крака.
Персийският велможа, заедно с цялото си семейство, благодарил и прославил Господа, а епископът по негова молба го кръстил във вярата. | www.pemptousia.ro

Превод: Сандра Керелезова

st-simeon-stylites-2

Column_of_St_Simeon_The_Stylite

Част от колоната, на която според Преданието се е подвизавал св. Симеон Стълпник, запазена в църквата, посветена на него, в Сирия, близо до Алепо. Древният храм, който е смятан за най-стария от византийската епоха, е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. През май 2015 г. обаче той пострада от бомбардировки в района и продължава да е под сериозна заплаха…

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...