Успението на Божията Майка



 

Обикновено смъртта на човек поражда скръб, а погребението му – много сълзи. Ние физически се разделяме с нашите близки. Но на 15 август независимо, че възпоменаваме смъртта на най-святата от светите – Божията майка, ние не скърбим. Празничните песнопения от този ден ни зареждат с духовна радост. Тогава ние не страдаме, а напротив, радваме се поради факта, че смъртта на нашата обща небесна майка не е обикновена, а e едно блажено заспиване – "успение", а погребението й е едно възнесение, придружено от възторжен хор на небесни ангели.

 Когато идва времето Света Богородица да напусне този свят, тя има желание за последен път да види всички апостоли. С Божията помощ нейното желание се изпълва. Учениците Христови, с изключение на св. апостол Тома, които са пръснати по цялата земя на проповед, се събират в един ден пред дома й в Ерусалим, за да се простят и погребат майката на Спасителя.

Преди Св. Дева Мария да предаде Богу дух, светлина изпълва дома й. Сам нейният Божествен Син слиза да прибере чистата й душа. Всички присъстващи с благоговение гледат чудното видение, а когато след това се приближават до одъра й, виждат, че лицето на Божията майка сияе като слънце. По-късно св. апостоли с дължимата почит погребват Пречистата Дева в Гетсимания, в гроб, който и до днес е запазен и над който в следващите векове е издигнат храм.

Три дни след погребението пристига св. апостол Тома от далечна Индия, където проповядва. Огорчен, че е пристигнал твърде късно, за да види Св. Богородица жива, той пожелава да се прости с тялото й. За голямо удивление на всички, когато отваря пещерата, се вижда, че тя е празна. Божията майка вече се е възнесла на небето при своя Син, за да бъде наша закрилница и молителка пред престола на Всевишния. Неслучайно в тропара на празника се казва: "В раждането си запазила девството, в успението не си оставила света, Богородице; преминала си в живота ти, която си майка на Живота, а и с твоите молитви избавяш от смърт душите ни." Тази, която ражда Началника на живота, се преселва от смърт към живот на 15 август.

За вярващите това е ясно и естествено, но мнозина невярващи ще възкликнат: как е възможно, нали ние тук живеем, за какъв живот след смъртта става дума? В бездуховния свят, в който живеем, ние все по-често се съмняваме в Божието присъствие във Вселената и в живота след смъртта. Както казва българският учен Асен Златаров: "Човек е същество, което слага питане пред тайните на Всемира." А френският мислител Блез Паскал смята, че има три вида хора и според това разпределение всеки от тях намира смисъла, както на живота, така и на човешкото съществуване на Земята, което е подготовка за вечния живот: "Първите са онези, които са намерили Бога и Му служат. Те са радостни и разумни. Вторите са онези, които не са Го намерили и не Го търсят. Те са безумни и нещастни. Третите са онези, които не са Го намерили, но Го търсят. Те са разумни, но все още нещастни."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...