Заповедта на архангелите



Sv. Arhangeli Mihail i GavriilПрез 1961 г. игуменът Никодим и йеромонахът Яков решили да построят църква в чест на архангелите Михаил и Гавриил. Игуменът избрал мястото и забил дървени колчета, за да отбележи размерите. Отишъл си игуменът в Лимни и през нощта на о. Яков се явил един висок, рус и красив офицер със златен меч, който му казал:

– Отче, аз съм Архангел Михаил. Не желая храма ми да се построи на това място, където поставихте колчетата, а там където ще ти покажа.

Събрал и преместил по-нататък колчетата. Сутринта о. Яков отишъл и намерил колчетата преместени. Параклисът мислели да построят с каквото имали, с кал и слама, защото нямали средства. Следващата нощ на о. Яков се явили двама офицери със златни мечове и му казали:

– Ние сме архангелите Михаил и Гавриил. Да кажеш на стареца си, че ние не желаем къщата ни да се построи с кал и слама, но с пясък, вар и дърво. И на покрива да се сложат керемиди.

Тези материали, обаче ги нямало високо в планината. Манастирът бил много беден и добри пътища да се докарат нямало. О. Яков ги попитал за това и те му отговорили:

– Не се притеснявай отче, ние ще се погрижим за всичко. През нощта ще вали и потокът ще донесе много пясък. Строителните материали ще ги подарят благочестиви християни.

Всичко станало както било предвъзвестено и с чудотворна помощ.

 

Превод от гръцки: Владимир Петров
Из книгата на Стилянос Пападопулос “Старецът Яков Цаликис”, ИК “Омофор” 2006 г.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...