Явяването на света Параскева



Sveta_PetkaПредставяме ви откъс от книгата за живота на стареца Яков Цаликис, в който се разказва историята за една необикновена среща…

През годината, в която напуснали палатката и влезли в ниската къщурка, семейството на малкия Яков се хванало да храни едно прасе и то доста наедряло. Бащата Ставрос Цаликис работел някъде на строеж, за да изкарва хляба, и затова повикал децата си – седемгодишния Яков и деветгодишния Георги, за да им обясни какво да направят с прасето. Да го откарат в Цука – едно близко по-голямо село. Там имал уговорка с някакъв касапин да го заколи, да го продаде и да си удържи парите за услугата.

По пътя за Цука срещнали техен съселянин и той, като видял добре охраненото прасе, казал: „Бе, къде я водите тая свиня, като магаре е станала!” В същия този момент животното паднало на земята, около устата му излязла пяна, то загубило сили и вече било готово да умре. Съселянинът урочасал животното само с един поглед. Децата се изплашили. Малкият Яков бързо дошъл на себе си, огледал се наоколо, намерил една малка консервена кутия и я напълнил с вода от близкия двор, откъснал босилек от съседната градина, отишъл малко по-надолу, където се намирал иконостас с икона на св. Димитър, помолил се, коленичейки, взел елей от кандилото и се върнал при вече умиращото животно. Там пак коленичил, помолил се, прекръстил го с елея и го поръсил с босилека. След малко прасето се изправило и те отишли при касапина.

Две-три години по-късно още по-впечатляващо било изцеляването на една красива дванадесетгодишна рано развита девойка. Пак от урочасване момичето паднало безчувствено и не можело да се свести. Изтичали при малкия Яков и го завлекли насила в къщата на болното момиче. Той чел молитви, молил се, поръсил я със светена вода и тя се свестила. За „усилието” му предложили различни неща. Всичко отказал.

Другите деца ходели на училище по веднъж на ден. Малкият Яков ходел по два пъти. Много обичал училището, защото в първите години то било едновременно и църквата „Св. Параскева”. Късно следобед отивал и запалвал кандилата. Ходел там самичък и му харесвало да остава чак до настъпването на нощта. Молел се както знаел и както можел. След това хващал надолнището към къщи и оставял боровата гора зад гърба си. Един следобед обаче, сигурно бил осем-девет годишен тогава, на мястото, където се молел, пред него се явила жива св. Параскева като монахиня, както била изобразена на иконата. Момчето се уплашило, плюло си на петите и стигнало задъхано вкъщи. Даже и не се обърнало да погледне назад от страх. Отишло на другия ден да запали кандилата, както обикновено, и тя пак му се явила. Отново се изплашило. Побягнало надолу по склона, но светицата излязла от храма, мило му заговорила и го успокоила. То спряло да тича и се върнало малко назад, за да види кой му говори. Светицата му обяснила коя е, казала му да не се страхува и Яков боязливо се изкачил към църквата. Приседнал близо до нея и внимателно я изслушал. Явяването на света Параскева се повторило още много пъти. Яков свикнал и повече не се страхувал. Сядали един до друг и разговаряли… – такава близост и доверчиво дръзновение имал малкият.

В едно от първите явявания на светицата, когато момчето се било окопитило вече, тя му казала:

– Какво искаш да ти подаря, детето ми, за молитвите ти и за това, че се грижиш за къщата ми?

Детето не знаело какво да отговори. Вечерта обаче попитало майка си Теодора и тя го посъветвала простодушно: „Да кажеш да ти даде какво…, ами късмет”.

На другия следобед светицата се явила и отговорила на детето:

– Чуй ме. Ще видиш голяма слава и чест, много народ ще идва да те види, много пари ще идват в ръцете ти, но няма да се задържат. (И действително, всичко се сбъдна. Стареца Яков го уважаваха богати и бедни, мъдри и неграмотни, господари и подчинени, университетски професори и висши съдии, монаси, свещеници, епископи и патриарси – всички, които идваха последните години в манастира, за да се запознаят с него, да се изповядат, да получат духовна полза, да вземат благословията му. И за парите също, особено през последните години – даваха му много, но той ги предлагаше на всички, които имаха нужда, не оставаха в торбата му; все в една торба ги слагаше, а тя не се изпразни никога, колкото и да раздаваше.)

Той самият, когато ми разказваше за тези неща, добави:

– И нима ме излъга, братко мой, света Параскева? Малък късмет ли ми даде? Направи ме свещеник на тайнствата Божии!

 

Превод от гръцки: Владимир Петров

 

Из книгата на Стилянос Пападопулос „Старецът Яков Цаликис“, ИК „Омофор“ 2006 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...