Отново за казуса в Севлиево и спекулациите с истината



sevlievoПреди по-малко от месец Православие.БГ публикува статията „Казусът в Севлиево, или има ли Българската православна църква цялостна визия за изписването на храмовете“ на преподавателя във Великотърновския университет д-р Тодор Енчев. Като отглас на неговия анализ в публичното пространство се появиха и някои твърдения, които категорично не отговарят на истината. Сред най-абсурдните са твърденията, че г-н Енчев е инициатор на подписката срещу така обсъждания стенопис на художника Николай Панайотов, и че преподавателят е инициатор за заличаването на стенописа. Екипът на Православие.БГ категорично заявяваме, че Тодор Енчев бе поканен за експертен коментар по казуса след като подписката вече бе налице и се разпространяваше в интернет пространството, а всеки може сам да се убеди, че в неговия анализ никъде няма и намек за призив стенописът да бъде заличен.

todor_enchevПубликуваме и уточнението, което  д-р Тодор Енчев лично направи по повод статията „Църквата да се извини за заличените стенописи в Севлиево“ на „Площад Славейков“:

„1. Православният богословски факултет НЕ е инициирал подписка. Тя е инициирана от православни християни от Севлиево.
2. Няма кампания от Православния богословски факултет срещу стенописа. Едно изказано мнение не е кампания.
3. Лъжа е, че аз съм поставил под моето мнение линк към подписката. Това е направено от сайта Православие.БГ, които ме помолиха за коментар на подписката и причините за нея.
4. Лъжа е, че съм призовавал за заличаване на стенописа. Всеки може да прочете моето мнение.

С уважение, д-р Тодор Енчев“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...