Съвременните предизвикателства пред биоетиката


Първата лекция през Рождественския пост, организирана от ASCOR (Асоциация на православните студенти в Румъния), филиал Яш, бе свързана със съвременните предизвикателства пред биоетиката и проблемите й от християнска гледна точка. Д-р Павел Кирилъ, преподавател във факултета по богословие в Крайова, говори на студентите за разликите между светската и християнската биоетика.

Евтаназията, трансплантацията на сърце, на бъбреци или некомпетентното препоръчване на медикаменти са част от предвидените за периода теми.

Серията лекции през този пост ще бъдат на тема “Човешкото достойнство в учението на Църквата”. В началото проф. д-р Павел Кирилъ обясни с какво се занимава светската етика и с какво християнската биоетика. Биоетиката не е древна дисциплина. Тя възниква преди няколко десетилетия и може да се каже, че е по-скоро интердисциплинарна наука, тъй като се основава на нормите на други науки. Като преподавател по биоетика в Богословски факултет, се наложило да се информира какво представлява етиката през филтъра на християнския догмат и морал. Изследвайки проблема разбрал, че влиза в конфликт със светската биоетика.

Християнската етика е еклесиологичен акт

На светската биоетика й липсват фундаменталните принципи – Свещеното Писание, живия опит на Църквата, учението на светите отци. Това са трите най-големи стълба, на които е изградена християнската биоетика. Светската биоетика изучава много добре човешките отношения. Християнската биоетика, както и християнската медицина, изучават човека в отношенията му с Бога.

Трансплантацията на сърце – дилема за богословите

Проф. д-р Павел говори и за трансплантацията на сърце, която се извършва в цял свят. Той смята, че от гледна точка на християнството съществуват проблеми, тъй като патристичната литература приема сърцето за център на християнския живот. Трябва да се намерят отговорите на това какво става с душата на донора и на реципиента.

Доближаване на смъртта чрез евтаназия

Павел Кирилъ продължи с евтаназията като грях от гледна точка на богословието. Евтаназията е един вид доближаване на смъртта. Адам веднъж причинил собствената си смърт и така тя станала следствие от падението за целия човешки род. Христос дошъл и я победил чрез Възкресението Си. Всяка интервенция над живота преди избрания от Бога момент е заличаване на шансовете за спасение на болния, завърши богословът. | www.ziarullumina.ro

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...