Ангелски сънища



 

Шинка Стефанова е пенсионерка. Има висше образование. Интересува се от литература и поезия.

Категория: Над 18 години.

 

Един слуховоувреден човек (т.е. глух) сънувал чуден сън: че е станал чирак при дядо Господ в ролята на ангел. Че се превърнал в красавец със слух, с бели нежни и пухкави крила и голямо любящо сърце, което преливало от любов към хората изобщо и към увредените в частност. И се заел да помага….

Решил нашият приятел (вече ангел) да възвърне отчасти загубеното здраве на тези, които са някакъв недъг, физически или сетивен. Знаел, че „инвалиди“ вече е груба и нежелана дума, но същността е същата. Замахнал с крилата си, погалил болните и ощетените от съдбата, и о, чудо!! Всички хора с увреждания се пооправили, вдигнали глави, усмихнали се радостно, защото получили 50% здраве и намаление на кусурите и загубите си във физическото си състояние. Но, уви, кратка радост! Полуздравите пациенти се нахвърлили срещу лечителя си развикали се и протестирали:

– Стипца! Скръндза такъв! Скъперник! Малко даваш – искаме 100% цветущо здраве и никакви липси по тялото и по ума!

Ангелът се ядосал от тази черна неблагодарност, плеснал се по челото, върнал им старите болежки, липси, проблеми и рекъл:

– Не може да ви се угоди! Теглете си неволята до гроб! Утешавайте се с ракийца и винце и с празни надежди! Мърморете и оцелявайте! А който може да се бори, а пък който не може – да реве…

И нашият ангел се обърнал на другата си кълка и се унесъл в съня си. Видял множество здрави, прави, красиви хора и тях погалил с крилете си. Те погледнали с нови очи на хората с увреждания, и видели, че това са личности – с качества, чувства, способности, с достойнства и слабости – също като тях!… И дружно решили: „Ще живеем по съседски! Ще помагаме доколкото можем, но и те сами се оправят в живота, кога добре, кога зле… Както и ние…”

Тук в този момент, колегата ни се събудил, протегнал се, прозял се и рекъл: „Чуден сън! Инвалид човек –жив дявол!” И благодарил на провидението за тази божествена командировка. Да живее разнообразието и равновесието, както в природата!

И се разбързал човекът „бившия ангел”, приготвил се, сръбнал кафе и хукнал на работа. А по пътя му зазвучало полузабравено стихче: „О слънце, слънце! Изгрей, стопли и моите гърди!…”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...