Духовният реализъм – истинската приказка или приказната истина


altПо истински случай
 
Днес Истината е станала приказка, а приказките – истина. Как да си проправим път в един свят, в който липсата на критерий е най-големият критерий, в който духовността е станала приказна, а реалността се представя като духовна?… 

Реалността… а колко е реална онази реалност, която виждаме или която си мислим, че виждаме? Ако виждахме истински, може би нямаше да си задаваме този въпрос, а просто щяхме да се радваме на онази реалност, обикновенна със своята необикновенност, приказна със своята простота, защото наистина тя е такава за онези, които имат смелостта, или нека го кажем по-точно, които в страха си, не губят надеждата да видят Невидимия със слепите си очи. Но нека за Него говорят онези слепци, които наистина са го видели…
 Ето и една от тях :
  • – Мамо, чувам как снежинките тропат по стъклото.
  • – Да слънчице, много красиво вали, прекрасен сняг!
  • – Та снегът е винаги прекрасен мамо, представям си го хубав, бял, пухкав…също както на село…!
  • – Да съкровище.
  • – А ще ми помогнеш ли да се върна в леглото?
Майката стана бавно, гледайки през прозореца падащия сняг, истинска руска приказка. Снегът валеше тихо, спокойно… празнично! Едри парцали заличаваха следите, водещи към болницата… Защо природата е толкова зла, защо не чувства нашите драми, нашите скърби?!…, а може би ги чувства и ни подкрепя, давайки ни най-красивото от себе си, опитвайки се да ни успокои, да внесе този мир, за който човешката душа е създадена, душа, която е толкова безценна, че не заслужава да бъде притеснявана с нищо земно.
  • – Мамо, би ли ми помогнала – повтори момиченцето, усмихвайки се.
  • – Прощавай съкровище – промълви младата жена, хващайки я под ръка – бях се загледала в снега, много красиво вали!
  • – Да мамо, и аз го видях…
  • – Така ли слънчице?! – почти изкрещя от радост майката, притискайки детето силно до себе си. – Слава Богу, лекарите не бяха прави ! Kажи ми какво видя ангелче ?
  • – Мамо, просто исках да ти кажа, че го видях наистина, но не сега, спомних си за снега на село и ето, че картината оживя пред мен.
  • – Но защо ми каза, че го видя ! – промърмори майката, с нескрито разочарование.
  • – Аз наистина го видях, но не с очите си.
  • – О, философката ми ! – каза майката, придърпвайки завивката. Усмихвайки се, тя погали нежното личице на детето, и попита :
  • – Кажи ми ангелче, какво видя с твоите очички ?
Усмивката на момиченцето се скри, също както есенното слънце се спотайва зад баирите, оставяйки земята гола, студена, обезоражена пред идващата зимна нощ.
  • – Всъщност, с очите си не виждам нищо – промълви тя, като че ли таейки някаква вина в гласа си – и все пак, когато стоя пред прозореца ми е по-радостно, та дори, по-светло, сигурно е от белотата на снега. Като се отвърна от него, мракът става още по-непроницаем, докато тези бели снежинки, нищо че не ги виждам, усещам ги – те ме радват някак си, дават ми надежда.
Майката въздъхна дълбоко, свивайки ръце в скута си, опитвайки се сякаш да стисне в тях голямата си болка. За каква надежда говореше дъщеричката и в тази безпътица? А имаха ли друг избор, освен да се надяват? Разбира се че да : да не се надяват, но липсата на надежда превръщаше трагичното положение в безмисленно.
  • – Пази тази надежда сърчицето ми! За човекът, който се надява, сиреч, който вярва истински в Бога, всичко е възможно…
  • – Дори да прогледне ! – възкликна детето, прекъсвайки майка си. Бледото и личице заживя въплъщавайки онази наивна алогична, сиреч истинска надежда, която е присъща само за децата и за онези, които са като тях. Тя отново се смееше със своите незрящи очички и без да чака отговор продължи уверено – значи, аз ще прогледна!
  • – Съкровище, аз също вярвам, че ще прогледнеш! Бог няма да ни изостави! Я, имаме си и гост, едно птиченце е кацнало на прозорчето ни.
  • – Къде, мамо, къде? Искам да го пипна!
  • – Ела, сърчицето ми, само полека за да не го изплашим, сложи си ръчичката тук, малко по-надолу, да, точно там.
  • – Мамо, опитва се да ме клъвне, сигурно е гладно… пък и в този студ, горкото! А ние тук поне сме на топло, то е само, а ние сме две и се обичаме, това е най – важното, нали?
Отговор не последва. Майката се беше загледала в далечината – белота върху белота, пък и не спираше да вали, също като в онези кристални топки, които като ги обърнеш завалява сняг, само че тук беше наистина. Болката също беше истинска, всичко беше истинско… Вие ще възразите – всичко това звучи като приказка!…Знаете ли, на мен също ми се струва така, но тази приказка беше истинска… Днес това момиче е на свой ред майка, въпреки двете тежки мозъчни операции, които претърпява. На първата, изгубва зрението си, след това проглежда, въпреки лекарските прогнози. След втората, когато вече е на двадесет и три, лекарите изрично и забраняват да мисли за деца… Днес тя е на тридесет и седем години и има две прекрасни момиченца. Въпреки епилептичните пристъпи, които продължават, въпреки материалната нищета в която живее нейното семейство, тя казва, че е благодарна и щастлива за това, което Бог и е дал, което, по нейните думи, било твърде много за нея…
 
Ще възразите, може би, че в никакъв случай това не е много, а си е напълно заслужено от нея, благодарение на страданията и всичко онова, което е претърпяла. Спонтанно щях да направя същото, но нямаше да бъда разбран от нея. За нея Бог не беше тиранин или дори продавач на когото вие давете толкова страдания, за да ви върне толкова радост, понеже и страданията и радостта са немислими без Него, без Онзи, Когото сляпото момиче видя. Онзи, който и ние можем да видим през приказно истинските примери, за които Евангелието ни свидетелства. Толкова приказни, че ни се струват често пъти нереални за нашето съвремие, или по-скоро – несъвместими с псевдореалността в която сме потопени. Все пак, нека не забравяме, че ако ние не винаги сме верни на Христа, то Той остава верен на своите обещания, на своите чеда, които търсят, и намирайки, не спират да търсят онази духовна реалност, привличаща ги със свенливостта си, крещяща с мълчанието си, караща ни да прогледнем, виждайки слепотата си…
{jcomments on}

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...