Великотърновска епархия



Великотърновска епархия е със седалище в град Велико Търново и архиерейски наместничества в Свищов, Горна Оряховица, Габрово, Елена, Севлиево, Никопол, Дряново и Павликени. 

 

 

 

Катедра: Велико Търново
Надлежен архиерей: Григорий, митрополит Великотърновски

тел. (062) 2 01 97, 2 57 70, Секретар
Факс (062) 62 00 05
Адрес: Велико Търново 5000, ул. Иван Вазов 25

Връзки: Храм Св. Николай

Великотърновски митрополит Григорий, в света Георги Иванов Стефанов, е роден на 10 октомври 1950 година в с. Козаревец, окръг Великотърновски.

След като завършва Горнооряховския машиностроителен техникум и отслужва военната си служба, постъпва като послушник в Преображенския манастир. През 1974 година е постриган в монашество с името Григорий. През 1974 година е ръкоположен за йеродякон, а през 1980 година – за йеромонах. От 1980 година изпълнява длъжността протосингел на Старозагорската митрополия. На 6 декември 1981 годна е възведен в сан архимандрит.От 1982 до 1983 година архимандрит Григорий провежда специализация в Швейцария и в Англия. След завръщането си в България заема предишния си пост на протосингел на Старозагорска епархия.

На 22 декември 1985 година архимандрит Григорий е хиротонисан за Константийски епископ и е назначен за викарий на Старозагорската митрополия. От 1987 година е викарий на Великотърновската епархия. През 1990 година получава назначение на длъжността ректор на Софийската духовна семинария. От 27 февруари 1994 година е избран, а на 3 март е провъзгласен за Великотърновски митрополит.

Великотърновска епархия – манастири

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Поли Муканова каза:

    Бихте ли посочили годината и поредността на съответния брой, от който е статията. Благодаря!