Доростолска епархия



Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, формирана около 390 г. Тя е основана върху пролятата мъченическа кръв на 12 светци-мъченици понесли мъченическа смърт през ІV в. сл. Хр.

Това са св. Дасий /20 ноември 303 г./, св. Максим, св. Дада, Св. Квинтилиан, св. Юлий, св.Валентиниан, св. Пасикрат, св. Маркиан, св. Никандър, св. Калиник, св. Исихий /при големите гонения на Диоклетиан през 304 г./ и св. Емилиан, изгорен на 18 юли 362 г. Първият епископ на града Авксентий е ученик и последовател на св. Вулфила и е регистриран като такъв през 390 г. През 5-6 в. епископи на Дуросторум са Яков, Монофил, Йоан и Дулцисим, участвали на Вселенски събори. През 7 в. с идването на славяните и прабългарите епархията временно е закрита, а мощите на мъчениците Дасий, Максим, Дада и Квинтилиан са пренесени в Константинопол. През 2003 г. част от мощите на св. Дасий отново се върнаха в Силистра и бяха поставени в катедралния храм. Там се съхраняват и част от мощите на св. Кирил Аксиополски, понесъл мъченическа смърт през 304 г.

След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на българската православна църква. През 870 г. в града е регистрирана катедрата на епископ Николай, а на брега на р. Дунав, върху лобното място на св. Емилиан, е издигната епископска базилика и епископска резиденция. През 927 г. дръстърският епископ Дамян е обявен за пръв български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.

След падането на Североизточна България под византийска власт през 971 г. Дръстър става епископска катедра, след 1020 г. е под скиптъра на Охридския архиепископ. След средата на 11 в. дръстърският епископ Леонтий е ръкоположен за митрополит и преминава под юрисдикцията на Константинополския патриарх. Негови наследници са митрополитите Христофор и Лъв Хрисианит – известен писател и богослов.

След освобождението на България от византийска власт при Асеневци Дръстър е митрополитска катедра на Търновската патриаршия. Запазени са имената на 6 нейни владици от 14 в.: Кирил, Аверкий, Теодул, Йосиф, Дионисий, Калиник и Захарий.

След турското нашествие в края на 14 в. Дръстър-Силистра става митрополия към Константинополската патриаршия. Нейният предстоятел Калист участва на Флорентинския събор през 1439 г.. От 15 до 19 в. Доростолска /Силистренска/ митрополия е сред водещите епархии на Вселенската църква, а нейните предстоятели през 17-18 в. получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова. През 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенска. На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г. епархията е канонично възстановена. На 12 октомври 2003 г. Светият Синод на БПЦ канонически избра и провъзгласи Негово Преосвещенство Траянополския епископ Иларион за Доростолски митрополит – приемник на митрополитския престол на възстановената и древнопросияла Доростолска епархия. (bg-patriarshia-bg)

420px-Доростолски_митрополит_АмвросийКатедра: Силистра

Надлежен архиерей: Доростолски митрополит Амвросий

Роден е на 9 юни 1942 г. в гр. Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София.

През 1983 г. е приет за студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, която завършва през 1987 година. Приема монашество на 13 август 1983 г. в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий“, край Берковица, е постриган в монашество с името Амвросий от Видинския митрополит Филарет. Ръкоположен е в Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски” за йеродякон на 19 октомври 1983 г., а за йеромонах – в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий“ на 15 август 1984 г. От 1 декември 1984 до 3 февруари 1988 г. йеромонах Амвросий пребивава и служи в Клисурския манастир, като заедно с това обгрижва и богослужебните нужди в различни енории към Берковското архиерейско наместничество. Възведен е в архимандритско достойнство на 29 юни 1989 г. Бил е игумен на Лопушанския манастир от 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г.

Блаженопочинал архиерей: Доростолски митрополит Иларион

Ул. „Софроний Врачански” 6
Силистра 7500
Тел. 08622027
ел. поща: dormit@abv.bg

Роден в Елена през 1913 г. Светското му име е Димитър Драганов Цонев. В Духовната семинария постъпва през 1927 г., където наскоро след това приема монашество. За кратко се подвизава в Дряновския манастир, след това служи като секретар на Варненска митрополия, където приема йеродяконски чин. За йеромонах го ръкополага екзарх Стефан. От 1944 г. е протосингел на Търновска митрополия, където сформира и ръководи епархийски хор.

14 години по-късно става игумен на Бачковския манастир и изпълнява това служение в продължение на 10 години. Там е хиротонисан в епископски сан. Изпълнявал е и административни длъжности, като директор на Църковно-историческия музей.

През 1994 г. става Патриаршески викарий, а през 2004 г. заема новоразкритата Доростолска катедра в Силистра.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...