Ние и Вечния град


Източник: в. Дума

Филм на БНТ показва ценни свидетелства за нашата духовност в Рим

"Българското присъствие във Вечния град" – документален филм в две части, копродукция на БНТ и Министерство на културата, ще бъде представен премиерно днес от 19 ч. в зала "Средец" на МК, научи ДУМА от БНТ. Във филма екипът се връща към корените на европейската цивилизация, като показва не само вековното, но и днешното присъствие на България в европейската култура.

 

За всички Рим е Вечният град, защото в него всеки народ може да открие частица от своята история. Именно в тази грижливо пазена памет на човешката история екипът търси българското присъстие. Най-значимото от него е мисията на светите братя Кирил и Методии, които Папа Йоан Павел Втори обявява за Покровители на Европа, заедно със св. Бенедикт.

Във филма са включени още най-известните римски базилики, свързани също с българската духовност. Именно в тези храмове са благословени първите славянски книги, преведени и написани със създадената от св. Кирил азбука. Зрителите ще научат и повече за архивите на Ватикана, в които се пазят безценните славянски ръкописи, доказателство за духовната ни принадлежност в общоевропейската културна история.

Във филмовия разказ участват проф. Красимир Станчев (славист в Римския университет), отец Федерико Ломбарди (говорител на Ватикана), монсеньор Рафаеле Фарина (префект на Ватиканската библиотека), кардиналите Каспер и Дауд от Ватикана, актьорът Себастиано Сома и много други.

Сценаристи на двете части са Емилия Савчева и Димитър Ганчев, режисьорка е Мария Траянова, а оператор е Цветан Недков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...