„Християнско кино“ през януари представя филма „Андрей Рубльов“



andrei_rubliovВ първото издание за 2017 година на „Християнско кино“ – инициатива на групата „Православна младеж“, ще бъде представен филмът на режисьора Андрей Тарковски за великия руски иконописец Андрей Рубльов.

„През 1969 филмът е показан на фестивала в Кан и излиза по екраните в много страни като прави огромно впечатление. Различна е обаче съдбата му в родния СССР. Обвиняват го в „антипатриотизъм“ и „очерняне“ на руската история. От Тарковски изискват поправки. Той се съпротивлява. Изтощителната борба трае няколко години, но в резултат на това режисьорът успява практически да съхрани филма в първоначалната му версия. Съветските зрители го гледат едва в 1971“, пише руският кинокритик Виктор Божович.

„Моята тема е тази: човек, вдъхновен от една идея, търси страстно отговора на даден въпрос и отива до крайност в своето търсене с цел да разбере действителността. Той стига до разбирането след изпитания и благодарение на личния си опит. Филмът завършва с кадър, показващ коне под дъжда. Искахме да се върнем върху символа на живота – защото за мен конят символизира живота. С образът на конете искаме да подчертаем, че извор на цялото изкуство на Рубльов е самият живот“, казва по повод филма самият Тарковски.

Дискусията за филма ще се проведе с участието на Младенка Ланджева – иконограф и дългогодишен ръководител на школата по иконопис „Захари Зограф“ към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“.

Прожекцията ще бъде на 22 януари (неделя) от 14.30 ч. в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22). Вход: свободен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...